Amazone papegaai

Amazonepapegaaien behoren tot de populairdere middelgrote papegaaiensoorten, die misschien iets te maken hebben met hun kuddedieren. Ze worden vaak beschreven als onstuimig, speels en uitgaand – sommige houden zelfs van zingen. Mannelijke Amazones hebben een reputatie voor het vertonen van “macho” gedrag – ze zouden hun staartveren kunnen laten schitteren, hun ogen kunnen spelden en “stut” over de vloer of het tafelblad kunnen zetten. Amazonepapegaaien hebben een welverdiende reputatie als het “leven van het feest”. Deze voornamelijk groene middelgrote tot grote papegaaien zijn typisch brutaal, komisch en staan vaak graag in het middelpunt van de belangstelling. Amazonepapegaaien komen uit Mexico, Zuid-Amerika en delen van het Caribisch gebied. De natuurlijke leefgebieden van de wilde Amazonepapegaaien omvatten savannes, palmbossen, struikgewas en regenwoud.

Verzorging en voeding van de amazonepapegaai

De meeste Amazonepapegaaien houden van baden; en zwemgelegenheid kan zijn om samen met hun eigenaar te douchen, een sproeibad te nemen of te springen in hun waterbakje en spetterend water. Baden is een belangrijk onderdeel van de vedergezondheid van een Amazone. Vanwege hun liefde voor voedsel en hun gewoonte om te bedelen voor tafelvoeding van hun eigenaren, hebben Amazonepapegaaien de neiging om de weegschaal te kantelen in de richting van overgewicht. Een Amazonepapegaai heeft een ruime kooi nodig met speelgoed en uitgespreide schommels, evenals een speelzaal/speelboom, klimtouw en/of ladders om te schalen om beweging en lichaamsbeweging te stimuleren.

amazone papegaai

Eetlust Amazone papegaai

Een Amazonepapegaai heeft vaak een stevige eetlust dus eigenaren moeten ervoor zorgen dat zij (en andere huishoudleden) niet te laat komen met traktaties en tafelvoedsel. Het hoofddieet van een Amazonepapegaai moet bestaan uit een nutritioneel uitgebalanceerd dieet, evenals een assortiment gezonde groenten, wat fruit en gezonde lekkernijen die voeding bevatten in plaats van lege calorieën. Amazonepapegaaien lijken bijna net zoveel van de textuur van het voedsel te genieten als van de smaak. Een goed verzorgde Amazonepapegaai die een gezond, nutritioneel evenwichtig dieet eet, kan wel 60 jaar oud worden.

Persoonlijkheid en gedrag van de amazonepapegaai

Amazonepapegaaien spelen meestal hardhandig. Een Amazonepapegaai kan ondersteboven uit de kooi zwaaien, genieten van het vernietigen van hun houten speelgoed en zelfs worstelen met de hand van hun eigenaar met hun snavel. Het humeur van een amazonepapegaai is een van de makkelijkst te lezen onder de papegaaiensoorten omdat hij zich uitstekend kan uitdrukken door zijn lichaamstaal: knijpende ogen, opgetrokken hoofd-nekveren, uitwaaierende staartveren en een brede houding, bijvoorbeeld, wijst op een zeer prikkelbare Amazonepapegaai.

Lichaamstaal = humeur bij Amazone Papegaai

Een amazone-eigenaar moet goed letten op de lichaamstaal van zijn of haar amazonepapegaai om volledig afgestemd te zijn op het humeur van de vogel. Een prikkelbare amazonepapegaai kan je vertellen dat hij niet wil worden behandeld, en als je dit niet herkent, kan dit leiden tot een hap. Een Amazonepapegaai kan ook tijdens het spelen in “play overload” gaan, vooral wanneer de snavel met u worstelt. Stop de speelsessie om je papegaai tijd te geven om te kalmeren zodra je overdreven opgewonden lichaamstaal ziet. Mannelijke Amazonepapegaaien, vooral de mannelijke dubbelgele amazones, de geel-naakte amazones en de blauw-frontpapegaaien zouden agressiever zijn dan de vrouwtjes van hun soort.

Spraak en geluiden van de amazonepapegaai

Amazonepapegaaien zijn een van de betere praters van de papegaaienwereld. Ze lijken vooral dol te zijn op muziek en zang. Een Amazone zou onzorgvuldig kunnen zijn als het liedje dat hij zingt off-key is; hij zal zingen alsof hij het liedje zelf heeft geschreven. Amazones kunnen veel woorden en zinnen leren spreken en geluiden imiteren. Een Amazonepapegaai kan ook luidruchtig zijn, vooral als hij aandacht wil. Hij kan luid schreeuwen en sommige maken een repeterend toetsachtig geluid als ze iets willen. Sommige Amazones maken een beetje schril geluid om hun vreugde te uiten terwijl ze een favoriete lekkernij eten.

papegaai amazone

Gezondheid van de amazonepapegaai

Amazonepapegaaien zijn gevoelig voor overgewicht en daarom moeten de eigenaars letten op de hoeveelheid en de soorten voedsel die dagelijks worden aangeboden. Andere ziekten/aandoeningen die invloed hebben op Amazonepapegaaien zijn onder andere: Polyomavirus (kan anorexia, lethargie, gewichtsverlies, dood veroorzaken); Chlamydiosis (symptomen zijn onder andere lage eetlust, pluizige veren, neusafscheiding) en vitamine A-tekort als ze een ontoereikend dieet krijgen.

Zelf een amazonepapegaai kopen

Amazonepapegaaien zijn meestal verkrijgbaar in vogel-speciaalzaken en bij vogelkwekers. In Nederland kan het lastig zijn om een amazonepapegaai te vinden in een vogel-speciaalzaak. Ze zijn hier niet overal te verkrijgen. Ze zijn ook vaak beschikbaar voor adoptie bij een vogel redding organisatie. Als je een papegaai adopteert, vraag dan zeker waarom de vogel is opgegeven voor adoptie en of hij gedragsproblemen heeft. Zo weet je precies wat er gebeurt is met de amazonepapegaai en kan je om advies vragen voor eventuele problemen die voor kunnen komen.  Mocht  je jouw Amazone Papegaai volgens het boekje willen trainen / opvoeden, raden we Birdbox Papegaaienschool aan.  birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden