Welke papegaai past bij mij?

Welke papegaai past bij mij? De keuze van een papegaaiensoort is waarschijnlijk de belangrijkste beslissing die je moet nemen als je overweegt er een in huis te halen. Afgezien van grootte en kleur, heeft elke soort zijn eigenaardigheden, talenten en behoeften. Welke papegaai is geschikt voor jou? Honden en katten zijn al duizenden jaren gedomesticeerd. Dat geldt niet voor vogels. Ze kunnen getemd worden, maar ze zijn niet gedomesticeerd. Veel van de papegaaien die wij tegenwoordig als huisdier hebben, zijn letterlijk uit het bos gerukt en in een menselijke omgeving geplaatst. Of hun ouders of grootouders waren dat. We zijn pas twee of drie generaties bezig met een domesticatieproces, met letterlijk nog eeuwen te gaan.

welke papegaai past bij mij

Papegaai als huisdier

Het is erg belangrijk dat je goed weet welke papegaai bij jou past. Als je een vogel mee naar huis neemt, en hem in een kooi houdt, neem je een nieuw niveau van verantwoordelijkheid op je. Honden en katten hebben de neiging te houden van degenen die hen voeden. Vogels bieden geen onvoorwaardelijke liefde. Hun respect moet dagelijks verdiend worden, en relaties moeten onderhouden worden. Het zijn zeer intelligente, complexe wezens. Het is dit feit dat het leven met hen zo boeiend en uitdagend maakt en je goed moet kijken welke soort papegaai bij jouw en jouw leefstijl past.

Papegaaien en levensstijl

Het eerste waar je naar moet kijken is jouw levensstijl om te bepalen welke soort papegaai bij je past. Werk je veel uren? Heb je de energie om met een zeer actieve soort om te gaan? In wat voor soort gebouw woon je? Zijn er buren in de buurt die bezwaar zouden kunnen hebben tegen het lawaai? Hoeveel kooi/speelruimte heb je? Deze vragen zullen je helpen de juiste soort papegaai die bij jou en jouw levensstijl past te kiezen.

Beginnende eigenaar

Als je voor het eerst een papegaai neemt is het al helemaal belangrijk om te kijken welke papegaai het beste bij je past. Een eerste eigenaar kan een kleine of middelgrote vogel overwegen. Kaketoes, bijvoorbeeld, bieden alle persoonlijkheid van de grotere papegaai, maar zijn gemakkelijker te verzorgen en te huisvesten. Wist je dat een parkiet beschouwd wordt als een van de beste praters van alle papegaaien? De grotere vogels, zoals ara’s, zijn beter geschikt voor mensen met een paar jaar ervaring. Kaketoes, van welke grootte dan ook, zijn een handvol, en kunnen snel het huishouden overnemen van de nietsvermoedende en onvoorbereide.

welke papegaai kiezen

Welke papegaai past bij mij? Google is je vriend

Als je jouw eerste papegaai wilt kopen en niet weet welke soort papegaai nou echt bij je past, heb ik één woord voor je: google. Er zijn enorme hoeveelheden informatie beschikbaar over de verschillende soorten die er zijn, evenals vele papegaaieneigenaren die bereid zijn hun verhalen en ervaringen te delen. Meld je aan bij een vogelforum en vraag de leden naar de soorten die je interesseren of besteed gewoon een middag aan het lezen van hun berichten. Je zult veel te weten komen over de capriolen, gezondheidsproblemen en gedragingen van hun vogels en zo kan je goed bepalen welke papegaai bij jou past.

Online test

Naast dat je veel informatie over welke papegaai nu echt bij jou past op Google kunt vinden kan je er ook verschillende testen en quizzen vinden die je proberen te helpen en je kunnen vertellen welke papegaai nu echt bij jou en jouw levensstijl past. Bedenk echter wel dat het feit dat je leest over Afrikaanse Grijzen die passages uit Moby Dick kunnen opzeggen, niet betekent dat die van jou dat ook zal doen. Misschien spreekt hij helemaal niet en imiteert hij liever elk irritant geluid dat in de moderne wereld wordt gemaakt. Elke vogel heeft zijn eigen persoonlijkheid en niveau van bekwaamheid.

Meer leren over welke papegaai bij jouw past?

Als je meer wil leren over welke papegaai bij jou past, raden we Birdbox aan. Hierin lees je alles over soorten papegaaien en het verzorgen van deze huisdieren. 
birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden