Papegaai voer

Wanneer je een papegaai hebt moet je natuurlijk ook voer hebben voor je papegaai. Weet jij al welk voer het beste is voor jouw papegaai? Elke papegaaiensoort eet verschillende dingen en elke papegaaiensoort heeft verschillende voedingsbehoeftes. Moet je per se Harrison en Beaphar pallets kopen voor jouw papegaai of zijn andere pallets de beste? Veel papegaaien hebben nooit geleerd hoe ze een gezond dieet moeten eten, maar ze kunnen wel geleerd worden om dat te doen. Als je papegaai het hieronder aanbevolen voer niet wil eten, blijf dit dan toch proberen.

Voer & Pellets voor papegaaien

De huidige aanbeveling van bestuurs-gecertificeerde vogeldierenartsen die vogelvoeding bestuderen is dat pellets 50-70 procent van het voer van een papegaai moeten uitmaken. De beste pellets om je papegaaien te voeden zijn de pellets die geen suiker of kleurstoffen bevatten, aangezien deze ingrediënten een cumulatief effect kunnen hebben in het lichaam en op lange termijn ziekten kunnen veroorzaken, waardoor de levensduur van je papegaai mogelijk zelfs kan worden verkort. De beste pelllets als voer voor je papegaai zijn (maar niet noodzakelijkerwijs beperkt tot) Harrison’s, Roudybush, Hagen, en Beaphar > Link naar geschikt Papegaaienvoer

papegaai voer

Vers voer kopen voor vogels

De resterende 30-50 procent van het voer en eten van een papegaai moet bestaan uit vers voedsel, inclusief rauwe of gestoomde groenten (bij voorkeur biologisch, indien beschikbaar), gekookte hele korrels en/of pseudokorrels, zoals rijst (bruin, wild of verboden), haver, gerst, quinoa, boekweit, amarant en teff, versele laga (het maakt niet zoveel uit welke versele laga), doordrenkte en gekookte of gekiemde peulvruchten en rauwe, geweekte of gekiemde noten en zaden. Dit voer voor de papegaai kan je allemaal in de supermarkt kopen of online bestellen.

Beperkte hoeveelheden ruw fruit

Fruit, zaden en noten mogen niet meer dan 10-20 procent van het totale voer van de papegaai uitmaken. Veel mensen zien papegaaien in het wild een dieet van niets anders dan fruit en noten eten, maar onderzoekers ontdekken dat dat voor de meeste papegaaiensoorten een beetje een misvatting is. Bovendien verbruiken wilde vogels veel meer energie dan vogels in gevangenschap, dus hebben ze de extra suikers en vetten nodig die in noten en fruit zitten. Bovendien bevatten de vruchten die ze in het wild eten veel minder suiker en veel meer vezels dan de vruchten die voor menselijke consumptie worden geteeld. Bied fruit, zaden en noten alleen aan als traktatievoer aan de papegaai, en concentreer je vooral op verse bessen en ruwe, ongezouten noten.

Voorbereiding van het papegaaien voer

Een gemakkelijke, minder tijdrovende en kosteneffectieve manier om je papegaai dagelijks van een grote verscheidenheid aan vers voer te voorzien is het maken van iets wat “chop” wordt genoemd. Hakken is precies hoe het klinkt: Je kookt een grote partij granen en peulvruchten, hakt een verscheidenheid aan groenten in stukken en mengt het allemaal samen in een grote container. Vervolgens schep je 3-4 individuele dagelijkse porties in broodzakjes of andere containers en zet je ze in de vriezer. Afhankelijk van hoeveel je maakt en hoeveel papegaaien je hebt, kan een partij voer hakken waar je papegaai weken van kan eten. Kortom, er is een hoop voer voorhanden voor de papegaai. >Link naar geschikt Papegaaienvoer