Papegaai met kuif

Een papegaai met kuif is een kaketoesoort. De valkparkiet is zo’n kaketoe soort met een kuif. De valkparkiet komt in het wild voor in het drogere binnenland van Australië. De papegaai is ongeveer zo’n 30 centimeter lang en hij weegt tussen de 85 en de 120 gram. Het is dus een medium maat papegaai. Het mannetje heeft vaak een bleekgele kop en een opvallend rechtopstaande kuif, en met oranjerode vlekken op de wangen. Bij het vrouwtje is het geel en rood wat doffer van kleur. Wanneer je een papegaai met kuif wilt dan ben je bij de valkparkiet aan het juiste adres. 

Gedrag papegaai met kuif

De kaketoes zijn erg slimme en sociale papegaaien met een kuif. De valkparkiet is dit ook. Doordat ze zo sociaal zijn hebben ze veel aandacht nodig. Daardoor is het belangrijk dat of jij als eigenaar veel aandacht geeft aan de papegaai, of dat je de valkparkiet een maatje geeft waarmee hij kan spelen als jij er niet bent. Als de valkparkiet zich gaat vervelen kan hij erg veel gaan bijten en dingen stuk gaan maken. Dit gedrag is ongewenst. Wanneer ze zich goed voelen kunnen ze tam en speels worden gemaakt en zijn ze de liefste papegaai met een kuifje.

papegaai met kuif

Voeding papegaai met kuif

De valkparkiet papegaai met kuif houdt ervan om veel gevarieerd te eten. Ze zijn niet zo kieskeurig, ze eten het liefste zaadjes, groenten en vruchten. Zorg ervoor dat je je valkparkiet goed te eten geeft want een goede voeding is belangrijk voor ze. Ze moeten alle voedingsstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben. Zorg voor dagelijks schoon drinkwater, en geef af en toe wat lekkers als snoepje. Daarnaast is het verstandig om een slijpsteen in de kooi van je valkparkiet te hangen. Hiermee kan je papegaai met een kuif zijn snavel slijpen, en krijgt hij voldoende kalk binnen. Weet je niet helemaal zeker of jouw papegaai met kuif goede voeding en genoeg voedingsstoffen binnen krijgt vraag dan bij een dierenwinkel wat je het beste kan doen. 

Verzorging papegaai met een kuif

De papegaai met kuif, de valkparkiet, is niet graag alleen zoals hierboven staat vermeld. Als je goed voor de valkparkiet wilt zorgen en als je wilt dat hij gelukkig is dan kan je het beste een tweede valkparkiet aanschaffen. Naast dat je valkparkiet niet alleen wilt zijn, heeft hij ook veel ruimte nodig in de kooi. Als je ervoor kiest om je papegaai buiten te huisvesten, zorg dan wel voor een warm en tochtvrij binnenhoekje zodat je papegaaien kunnen schuilen voor slecht weer en kou. Zet het verblijf niet in de directe zon maar wel op een lichte, tochtvrije plek. Zorg ook voor een aantal zitstokken in de kooi. Je kan je kooi van je papegaai met kuif zowel binnen als buiten plaatsen, dit maakt voor de papegaai niet zoveel uit.

Papegaai met kuif kopen of opvoeden?

Meer informatie over het kopen van een papegaai met kuif of ben je gewoon benieuwd naar wat je bijvoorbeeld allemaal nodig hebt voor de papegaai? Lees het in de blogs op deze site. Meer info over het opvoeden van de papegaai? Bekijk dan deze pagina over de papegaaienschool birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden