Papegaai trainen

Het trainen van papegaaien heeft voordelen die veel verder gaan dan je eigen entertainment. Een cursus met je papegaai doen zal de band met jouw papegaai versterken, die zal uitkijken naar de een-op-een aandacht die betrokken is bij de trainingssessies, vooral wanneer succes veel lof en aandacht betekent samen met favoriete traktaties. Ook het trainen van een aantal eenvoudige commando’s zal de omgang met je papegaai vergemakkelijken. De sleutel tot het trainen van je papegaai is om de interactie positief te houden. Als je papegaai iets goeds doet, geef een beloning. Wanneer je papegaai iets doet wat jij niet wilt, of wat geen onderdeel is van de training, dan negeer je het. Straf je papegaai nooit tijdens het trainen. 

3 belangrijke componenten papegaai training

Het doel van een papegaai trainen is om het gedrag van je papegaai zo te vormen dat het naar jouw wens is. Dit doe je door je papegaai te belonen als hij het gedrag vertoont wanneer je papegaai iets goed doet, door je papegaai te negeren wanneer hij iets anders doet en je papegaai niet te straffen. De beloning kan een favoriete traktatie zijn, maar eenvoudige lof of een speelsessie met een speeltje kan voor sommige papegaaien ook een goede motivatie zijn. Als je papegaai iets onwenselijk doet, moet je je papegaai gewoon negeren, je papegaai zal niet reageren op straf. Een negatieve reactie kan daarnaast ook veranderen in een beloning als je papegaai op zoek is naar aandacht (negatieve aandacht is beter dan geen aandacht), dus je moet oppassen dat u niet onbedoeld ongewenst gedrag veroorzaakt door uw reactie. Het negeren van gedrag kan eerst leiden tot intensivering, maar uiteindelijk zal het ongewenste gedrag waarschijnlijk stoppen. Hoe je de training benadert kan helpen om de training met je papegaai positief en leuk te houden.

papegaai trainen

Plek van de papegaaien training

De beste plek om je papegaai te trainen is een neutrale plek, weg van de kooi van de papegaai en weg van de afleiding. Laat een baars klaarstaan, een T-stand of iets dergelijks. Dit zal het startpunt zijn voor alle trucjes, de papegaai op zijn baars, en jij in de buurt. Er zal ook een voorraad traktaties nodig zijn. Houd de training sessies kort, vooral in de beginperiode. Je papegaai moet wennen aan getraind te worden wanneer hij nog nooit een training of een cursus gevolgd heeft. Let goed op je papegaai tijdens het trainen, zodra hij niet meer geniet van de interactie, stop dan met trainen. Zo hou je het trainen leuk voor de papegaai en wilt hij de volgende training weer meedoen.

Meer informatie over papegaaien trainen

Mocht je meer informatie willen over het trainen van papegaaien, bekijk dan eens dit boek over het trainen van papegaaien. Daarnaast kan je, wanneer je zelf de tijd niet hebt om te trainen of wanneer het gewoon echt niet lukt om jouw papegaai te trainen, een cursus papegaaien trainen volgen. Deze cursus kan je gebruiken om jouw papegaai te laten trainen of kan je gebruiken om jezelf te trainen zodat je je eigen papegaai kunt gaan trainen. Het is natuurlijk beter voor de band tussen jou en jouw papegaai wanneer je zelf met je papegaai gaat trainen. Meer informatie over het trainen van een papegaai? birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden