Papegaai trainen

Het trainen van papegaaien heeft voordelen die veel verder gaan dan je eigen entertainment. Een cursus met je papegaai doen zal de band met jouw papegaai versterken, die zal uitkijken naar de een-op-een aandacht die betrokken is bij de trainingssessies, vooral wanneer succes veel lof en aandacht betekent samen met favoriete traktaties. Ook het trainen van een aantal eenvoudige commando’s zal de omgang met je papegaai vergemakkelijken. De sleutel tot het trainen van je papegaai is om de interactie positief te houden. Als je papegaai iets goeds doet, geef een beloning. Wanneer je papegaai iets doet wat jij niet wilt, of wat geen onderdeel is van de training, dan negeer je het. Straf je papegaai nooit tijdens het trainen. 

3 belangrijke componenten papegaai training

Het doel van een papegaai trainen is om het gedrag van je papegaai zo te vormen dat het naar jouw wens is. Dit doe je door je papegaai te belonen als hij het gedrag vertoont wanneer je papegaai iets goed doet, door je papegaai te negeren wanneer hij iets anders doet en je papegaai niet te straffen. De beloning kan een favoriete traktatie zijn, maar eenvoudige lof of een speelsessie met een speeltje kan voor sommige papegaaien ook een goede motivatie zijn. Als je papegaai iets onwenselijk doet, moet je je papegaai gewoon negeren, je papegaai zal niet reageren op straf. Een negatieve reactie kan daarnaast ook veranderen in een beloning als je papegaai op zoek is naar aandacht (negatieve aandacht is beter dan geen aandacht), dus je moet oppassen dat u niet onbedoeld ongewenst gedrag veroorzaakt door uw reactie. Het negeren van gedrag kan eerst leiden tot intensivering, maar uiteindelijk zal het ongewenste gedrag waarschijnlijk stoppen. Hoe je de training benadert kan helpen om de training met je papegaai positief en leuk te houden.

papegaai trainen

Plek van de papegaaien training

De beste plek om je papegaai te trainen is een neutrale plek, weg van de kooi van de papegaai en weg van de afleiding. Laat een baars klaarstaan, een T-stand of iets dergelijks. Dit zal het startpunt zijn voor alle trucjes, de papegaai op zijn baars, en jij in de buurt. Er zal ook een voorraad traktaties nodig zijn. Houd de training sessies kort, vooral in de beginperiode. Je papegaai moet wennen aan getraind te worden wanneer hij nog nooit een training of een cursus gevolgd heeft. Let goed op je papegaai tijdens het trainen, zodra hij niet meer geniet van de interactie, stop dan met trainen. Zo hou je het trainen leuk voor de papegaai en wilt hij de volgende training weer meedoen.

Papegaai trainen tips

Hier zijn enkele stappen en tips om je op weg te helpen bij het trainen van je papegaai:

  • Bouw een vertrouwensband op: Voordat je met de training begint, is het belangrijk om een sterke vertrouwensband met je papegaai op te bouwen. Besteed tijd aan het praten tegen en interactie met je papegaai zonder directe trainingsdoelen. Dit zal helpen bij het opbouwen van vertrouwen.
  • Kies een rustige, stressvrije trainingsomgeving: Train je papegaai in een rustige, stressvrije omgeving zonder afleidingen. Dit zal de aandacht van je papegaai op de training houden.
  • Kies positieve bekrachtiging: Beloon gewenst gedrag met lof, traktaties en aandacht. Papegaaien reageren goed op positieve bekrachtiging. Vermijd straf, want dit kan angst en wantrouwen veroorzaken.
  • Leer eenvoudige commando’s: Begin met het aanleren van eenvoudige commando’s zoals “zitten”, “komen” of “blijf”. Beloon je papegaai elke keer dat hij het gewenste gedrag vertoont.
  • Gebruik herhaling: Papegaaien leren door herhaling, dus wees geduldig en herhaal oefeningen regelmatig. Houd trainingssessies kort om verveling te voorkomen.
  • Begrijp de lichaamstaal: Leer de lichaamstaal van je papegaai te begrijpen, want dit kan je inzicht geven in zijn stemming en bereidheid om te trainen. Als je merkt dat je papegaai gestrest of geïrriteerd is, stop dan met de training en probeer het op een ander moment.
  • Socialiseer je papegaai: Laat je papegaai wennen aan verschillende mensen, geluiden en omgevingen. Een goed gesocialiseerde papegaai is doorgaans gelukkiger en minder gestrest.
  • Leer het “stap-up” commando: Dit is een fundamenteel commando waarbij je papegaai op je hand of vinger stapt wanneer je dat vraagt. Dit is handig om je papegaai veilig te verplaatsen.
  • Geef fysieke en mentale stimulatie: Papegaaien hebben zowel fysieke als mentale stimulatie nodig. Zorg voor voldoende speeltijd en uitdagingen om verveling te voorkomen.
  • Wees geduldig: Training kan tijd kosten, dus wees geduldig en laat je papegaai op zijn eigen tempo leren.

Houd er rekening mee dat training niet altijd vlekkeloos verloopt, en papegaaien hebben elk hun eigen persoonlijkheid en tempo. Blijf positief, beloon goed gedrag en wees consequent in je benadering. Met de juiste aanpak kan je papegaai leren verschillende commando’s en trucs uit te voeren, en de relatie tussen jou en je papegaai versterken.

trainen papegaai tips

Meer informatie over papegaaien trainen

Mocht je meer informatie willen over het trainen van papegaaien, bekijk dan eens dit boek over het trainen van papegaaien. Daarnaast kan je, wanneer je zelf de tijd niet hebt om te trainen of wanneer het gewoon echt niet lukt om jouw papegaai te trainen, een cursus papegaaien trainen volgen. Deze cursus kan je gebruiken om jouw papegaai te laten trainen of kan je gebruiken om jezelf te trainen zodat je je eigen papegaai kunt gaan trainen. Het is natuurlijk beter voor de band tussen jou en jouw papegaai wanneer je zelf met je papegaai gaat trainen. Meer informatie over het trainen van een papegaai? birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden