Papegaai rood

Je bent misschien wel bekend met de rode veren van bepaalde ara’s, maar er zijn nog veel meer rode papegaaiensoorten die je kunt houden als huisdieren. Deze papegaaiensoorten zijn er in alle maten, en sommige soorten hebben een relatief korte levensduur, terwijl andere 50 jaar of meer kunnen leven. Papegaaien houden het grootste deel van het jaar hun levendige verenkleed in stand, tenzij ze vervellen. Als de veren van je papegaai er saai of dof uitzien, is dat vaak een teken van een voedingskwestie. Wanneer dit gebeurt is het goed om te kijken of je de voeding misschien moet veranderen. Hieronder lees je de meest voorkomende rode papegaaien die als huisdier gehouden kunnen worden. 

Rode papegaai – Vrouwelijke Eclectus

De vrouwelijke Eclectus papegaai is rood. De eclectus is een dimorfe soort, wat betekent dat je het geslacht van een vogel kunt onderscheiden aan de kleur van de veren. Terwijl de mannetjes felgroen verenkleed vertonen, vertonen de vrouwtjes voornamelijk rode veren met een vleugje blauw op hun buik. Eclectus papegaaien zijn afkomstig uit Australië, en hun over het algemeen vriendelijke en makkelijke persoonlijkheden hebben ze over de hele wereld tot populaire rode papegaaien huisdieren gemaakt.

Rode papegaai – Karmijnrode Rosella

Wat de rode papegaaien betreft, zijn er maar weinig die zo schitterend gekleurd zijn als de karmijnrode rosella. Deze middelgrote papegaaien zijn over het algemeen niet gemakkelijk te temmen en hebben veel handelingen nodig om een vriendelijke houding te behouden. Ze zijn meestal niet zo knuffelig als sommige andere papegaaien, maar de sociale vogels zullen graag op hun verzorgers neerstrijken. Ze zijn ook niet de beste praters, maar kunnen goed leren fluiten. De Karmijnrode Rosella papegaai heeft rood met blauwe vlekken op het gezicht, de vleugels en de staart. 

papegaai rood

Rode papegaai – Scharlakenaken ara

Deze rode papegaaien zijn zeer intelligent en actief en hebben dagelijks veel lichaamsbeweging nodig. Ze kunnen behoorlijk aanhankelijk zijn, maar ze hebben ook de neiging om soms nogal luidruchtig te zijn. De scharlaken ara’s, afkomstig uit Zuid-Amerika, kunnen van kop tot staart een lengte van ongeveer 35 inch bereiken. Ze hebben dus een ruime behuizing en ruimte nodig om uit de kooi te kunnen spelen. Deze papegaai is levendig rood met geel en blauw op de vleugels en de staart, ze hebben witte kringen rond de ogen, een bruine bovensnavel en zwart onder de navel en zwarte voeten

Rood-groene Ara papegaai 

Hoewel hun naam anders doet vermoeden, zijn rood-groene ara papegaaien eigenlijk vooral rood. Deze grote vogels komen uit Zuid-Amerika en hebben gespecialiseerde verzorgingseisen waar niet iedereen mee om kan gaan. Neem contact op met een lokale redder om hun vogels te redden als dat mogelijk is, zodat u een gevoel kunt krijgen voor hun persoonlijkheden en behoeften. Ze kunnen 50 jaar of langer leven, dus het is geen kleine beslissing om er een aan te nemen. De rood groene Ara’s zijn rood op het hoofd, de schouders en de borst. Ze hebben groen op het midden van de vleugels, naar de punten toe draaiend naar blauw, ze hebben een groenblauw en rode staart, rode lijnen rond de ogen en deze papegaai heeft een bruine bovensnavel en zwarte ondersnavel.

Meer info over de (rode) papegaai?

Meer informatie over de kleuren van een papegaai (rood, groen etc) of ben je gewoon benieuwd naar wat je bijvoorbeeld allemaal nodig hebt voor de papegaai? Lees het in de blogs op deze site. Meer informatie over het opvoeden van de rode papegaai? Bekijk deze pagina over de papegaaienschool.birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden