Papegaai schelpenzand

Er wordt in veel dierenwinkels verteld dat je papegaai schelpenzand nodig heeft voor bijvoorbeeld in de kooi. Grit is hier een goed voorbeeld van. Grit is over het algemeen een calcium versterkende zand-, steen- en/of schelpenmix. Grit is een belangrijk hulpmiddel bij het helpen verteren van bepaalde vogels, maar NIET bij papegaaien! Niet veel papegaaien hebben schelpenzand nodig doordat het vaak opgegeten wordt terwijl het niet goed verteert kan worden. Neem daarom altijd special schelpenzand voor papegaaien.

Grit als schelpenzand

Vogels zoals vinken en kanaries en zelfs kippen, moeten toegang hebben tot grit of schelpenzand om zaad te helpen verteren, omdat hun systeem niet de krachtige spieren heeft die het systeem van de papegaai heeft. Vogels hebben ook een grotere opening om deze niet-verteerbare deeltjes in de darm door te geven. Papegaaien hebben sterke spieren om hun voedsel inwendig te vermalen, maar een kleine uitstroomopening, zodat rotsen, zand en schelp in de vogel gevangen kunnen blijven. Papegaaien kunnen erg ziek worden van schelpenzand, zo kunnen ze niet meer willen eten nadat ze te veel schelpenzand hebben gegeten waardoor ze enorm afvallen.

papegaai schelpenzand

Schelpenzand als voeding

De papegaai kan niet genoeg voeding krijgen om in zijn levensonderhoud te voorzien na het eten van schelpenzand. Het voedsel wordt niet goed verteerd. Hij kan zelfs niet genoeg vocht krijgen om zijn nieren goed te laten functioneren. Er kunnen vervelende dingen met de nieren van de papegaai gebeuren als het te veel schelpenzand eet. Het is dan ook niet aan te raden om schelpenzand te voeden aan je papegaai. Doe je dit nu wel en je merkt dat je papegaai bijvoorbeeld veel afvalt, niet meer eet of slechte veren krijgt, neem dan contact op met de dierenarts, Het kan zijn dat het schelpenzand dat hij gegeten heeft geen invloed heeft op de papegaai maar hij kan er dus ook erg ziek van worden. Neem daarom altijd special schelpenzand voor papegaaien.