Papegaai kopen

Ben je erover na aan het denken of je een papegaai wilt kopen of ga je een papegaai kopen? Dan kom je voor een paar vragen te staan. Zo moet je weten welke papegaai soort je moet kopen, welke prijs een papegaai gemiddeld in Nederland of België heeft, moet je kiezen waar je een papegaai gaat kopen en ga zo maar door. Hieronder lees je alles van het kopen van een papegaai; waar je een papegaai kunt kopen, welke groottes papegaaien er zijn en ga zo maar door. 

Welke papegaai koop je?

Van de vele papegaaien die je in Nederland en België kunt kopen is bijna elke soort al in gevangenschap geweest of is in gevangenschap. Dit betekent dat er tientallen soorten zijn om uit te kiezen wanneer je een papegaai wilt kopen. Controleer voordat je een papegaai koopt of hij in gevangenschap is gekweekt, want ondanks de wetten van Nederland die verbieden dat papegaaien in het wild worden gevangen en gesmokkeld, worden ze nog steeds illegaal gevangen en gesmokkeld. Let hier dus op bij het kopen van een papegaai.

papegaai kopen

Welke grootte papegaai koop je?

De kleinere rassen papegaaien zijn voor velen van ons tegenwoordig een verstandige optie, omdat veel mensen in flats of kleinere woningen wonen. Een paar met de hand opgevoede Cockatiels is een goede keuze voor nieuwe eigenaren om de volgende redenen: je hebt niet zo’n grote kooi nodig; je hebt niet zoveel ruimte nodig om ze uit hun kooi te laten bewegen; als ze rond een huis of flat vliegen is het leuk om te kijken en goed te kunnen bewegen en alle kosten die de papegaai met zich mee brengt zullen dus lager zijn dan wanneer je een grote papegaai ras koopt.  

Middelgrote papegaai

Wil je een middelgrote papegaai kopen dan is een Patagonian Conures aan te raden. Onder de middelgrote vogels kunnen Conures papegaaien verbazingwekkende huisdieren zijn (ook verbazingwekkend luidruchtig). De Patagonian Conure is niet zo luidruchtig als sommige andere papegaaien wat zorgt dat het een goed huisdier is. Naast de Patagonian Conures heeft een papegaai zoals Eclectus, Pionus, Jardines en Caiques ook een middelmatige grote. De prijs van een middelgrote papegaai is iets hoger dan een kleine ras papegaai en de kosten van een middelgrote papegaai liggen ook iets hoger dan wanneer je een kleine papegaaien ras koopt. 

Waar koop je een papegaai?

In Nederland en België kunt je vrijwel overal een papegaai kopen. Zo kun je bijvoorbeeld een papegaai kopen in een dierenwinkel. In een dierenwinkel weten ze vrij veel over de papegaaien die ze verkopen en de mensen die in de winkel werken kunnen je gelijk vertellen welke dingen je allemaal nodig hebt om voor de papegaai te zorgen. Dit kun je dan gelijk in de winkel kopen. Ideaal voor als je voor het eerst een vogel in huis neemt. De prijs van de papegaai ligt wel aan de hoge kant en er zijn minder soorten papegaaien te koop in vergelijking met andere mogelijkheden. 

Papegaai online kopen

Naast dat je een papegaai in de dierenwinkel kunt kopen kan je ook een papegaai online kopen. Online kan je urenlang zoeken naar de perfecte papegaai voor jou. Daarbij komt dat het vaak ook mogelijk is om te onderhandelen met de prijs van de papegaai die je wilt kopen. Helaas weet je nooit hoe de papegaai verzorgd wordt of waar de papegaai vandaan komt wanneer je hem online koopt. Hierdoor kan je al snel een miskoop doen doordat de verkoper verkeerde informatie geeft over de papegaai. Zo heb ik eens een verhaal gehoord van iemand die een papegaai wou kopen online die gezond was en die nog geen grote ingrepen gehad had omdat die niet nodig waren. Later bleek dat de papegaai erg ziek was, het was dus een miskoop door verkeerde informatie. Online weet je nooit 100% zeker of de papegaai die je denkt te kopen daadwerkelijk de papegaai is die je krijgt, houdt hier dus rekening mee.

Papegaai kopen bij een fokker

Het is ook mogelijk om een papegaai te kopen bij een fokker. Er zijn twee soorten fokkers in Nederland of België te vinden, een gerenommeerde fokker en een fokker die niet erkend is. Een gerenommeerde fokker is bekend met het fokken van de papegaaien en staat ook ingeschreven. Zo wordt de gezondheid en het ras van de papegaaien gewaarborgd en kan je er zeker van zijn dat de informatie die de gerenommeerde fokker je verteld heeft klopt. Hierdoor is de prijs van de papegaai hoog. Naast de gerenommeerde fokker heb je ook de gewone fokker. Deze fokker is niet erkend maar kan wel papegaaien fokken. Bij deze fokkers weet je niet helemaal zeker wat je krijgt wanneer je een papegaai koopt, vandaar dat de prijs van de papegaai wat lager ligt dan bij een gerenommeerde fokker. 

Dieet van de papegaai

Het kopen van de voeding van de papegaai is meestal niet goedkoop. Niemand is het helemaal eens met wat het beste dieet is voor Papegaaien. Aangezien we het dieet van de wilde papegaaien niet precies kennen of kunnen imiteren, is het lastig om het juiste voer voor de papegaai te kopen. Het is de moeite waard om uit te zoeken wat er bekend is over het dieet van het bepaalde soort papegaai dat je wilt kopen in het wild en te proberen een deel daarvan te imiteren. 

Meer info?

Meer informatie over het kopen van een papegaai of ben je gewoon benieuwd naar wat je bijvoorbeeld allemaal nodig hebt voor de papegaai? Lees het in de blogs op deze site. Meer info over het opvoeden van de papegaai? Bekijk dan deze pagina over de papegaaienschool birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden