Papegaaienstok

De papegaai houdt meestal van klimmen en klauteren waardoor het fijn is wanneer je verschillende zitstokken aanschaft voor je papegaai. Deze zitstokken kan je vervolgens op verschillende hoogtes in de kooi van je papegaai plaatsen zodat je papegaai er veel plezier aan kan beleven. Wil je je papegaai trainen? Koop dan ook verschillende diktes zitstokken, zo kan de papegaai zelf zijn poten trainen door op de stokken te spelen. Heb je een water en voederbak in de kooi? Reserveer dan 1 stok voor de voederbak en eentje voor de waterbak, zo kan je papegaai rustig even eten en drinken. Om bevuiling van het water en het voer te voorkomen mogen de stokken niet boven een voer- of waterbak geplaatst worden.

Wat voor papegaaienstok?

Takken uit de natuur zijn veruit het beste wanneer je een stok wilt aanschaffen voor je papegaai. De takken kosten niets en zijn goed voor de poten van de papegaai. Daarnaast zijn de takken ook interessant voor je papegaai omdat ze niet van die gladde fabrieksgemaakte stokken zijn. Je papegaai kan de schors van de stok afhalen, wat ook weer goed voor de snavel is, en als je papegaai geluk heeft zitten er nog wat kleine beestjes in die je papegaai weer op kan eten. Let er wel op dat je de takken in de gaten houdt en dat je ze tijdig vervangt. Doordat een tak zo interessant is en de papegaai er dus mee kan spelen kan hij zo door de stok heen bijten, dan is het tijd voor een nieuwe stok 

papegaaistok

Natuurlijke papegaaienstok

Een tak uit de natuur is dus een goede papegaaienstok voor in de kooi. Als je het een vies idee vindt dat er in jouw huis takken van buiten komen, dan kan je ook kiezen voor andere stokken. Koop geen kunststok. Zorg er in elk geval voor dat de stokken die je uitzoekt niet behandeld zijn met chemicaliën, verf of pesticiden, en dat ze schoon zijn en geen potentiële infectiebron zijn. De stokken mogen evenmin schimmel of houtrot hebben. Sommige sierbomen zijn giftig voor papegaaien, let hier dus op bij het zoeken van een stok voor jouw papegaai. 

Kunststokken

Kunststokken moeten vermeden worden, omdat ze niet lekker zitten voor je papegaai en ze kunnen scherpe randjes krijgen als je papegaai erin bijt. De meeste kunststokken zijn geribbeld om de vogel een beter houvast te bieden. In deze ribbels kan ontlasting ophopen die moeilijk te verwijderen is. Bevuilde stokken verhogen het risico op een ontsteking van de voetzooltjes van de vogel. Ook niet kunststokken kunnen bevuild raken en zorgen voor ontstekingen. Het is belangrijk dat je de stokken niet boven elkaar plaatst. Zo voorkom je dat de stokken bevuild raken en kan je papegaai onverstoord door spelen.  

Papegaaienstok kopen?

Bekijk de verschillende stokken voor papegaaien die te vinden zijn op Bol.com.