Papegaai voliere

Een goede papegaaien volière is er eentje die comfortabel is, die veiligheid biedt, waarin je papegaai kan ontdekken en waarin hij genoeg ruimte heeft om rond te vliegen en te spelen. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw volière aan al deze kenmerken voldoet? Het is belangrijk dat je voor dat je een volière koopt goed weet hoe groot jouw papegaai is en of je papegaai van klimmen houdt. Wanneer hij van klimmen houdt is het belangrijk om weer een andere soort volière te kopen dan wanneer hij niet van klimmen houdt. Kortom, er zijn heel wat dingen waar je rekening mee moet houden op het moment dat je een papegaaien volière wilt kopen.

Papegaaien verplaatsen naar volière 

Veel papegaaien houden er niet van in de hand genomen te worden tijdens het verplaatsen naar de volière. Het is belangrijk dat je je papegaai traint om wel in je hand te gaan zitten want je moet je papegaai verplaatsen van de kooi naar de volière als je beide hebt. Daarnaast moet je papegaai in je hand kunnen zitten tijdens het controleren van de papegaai als je bijvoorbeeld denkt dat hij ziek is of wanneer je zijn nagels moet knippen. Houdt hier rekening mee wanneer je een papegaai traint. Train je papegaai dus ook om op je hand te gaan zitten, dan wordt het makkelijker je papegaai uit de volière te halen en hem te verplaatsen. 

Papegaai in de hand nemen

In gevangenschap gekweekte met de hand aangeraakte papegaaien, zullen ontspannen zijn in aanwezigheid van mensen, en een aantal geniet ervan in de hand genomen te worden mits ze vriendelijk en rustig met zorg en geduld behandeld worden. Veel in het wild gevangen papegaaien zullen nooit tam worden en zullen het dus nooit fijn vinden om in je hand te zitten. Zij blijven nerveus en achterdochtig en worden zeer bang als iemand ze probeert te vangen en vast te pakken. Probeer dus van het begin af aan je papegaai in je hand te nemen, dit maakt het makkelijker om je papegaai in de volière te plaatsen.

papegaai voliere

Rustige verlichting volière 

Papegaaien zijn rustiger wanneer er niet te veel licht in de volière komt. Zorg er dus voor dat je papegaaien volière niet in direct zonlicht staat. Zo kan je papegaai rustig in de volière zijn ding doen zonder dat hij gestoord wordt door het licht van buitenaf. 

Zelf een papegaai volière bouwen

Omdat er veel eisen zijn voor een goede papegaaien volière is het aantrekkelijk om er zelf eentje te bouwen. Dit kan, mits je een bouwvergunning hebt. Check eerst even voor dat je een volière gaat bouwen of je een vergunning nodig hebt, of je je aan voorschriften moet voldoen en of je überhaupt een volière mag bouwen. Wanneer dit geregeld is kan je beginnen met bouwen. Papegaai vriendelijk materiaal is onverslijtbaar en onderhoudsvrij zoals aluminium, steen en ijzer. Er zijn online allerlei video’s te vinden over hoe je een volière moet bouwen en wat je hiervoor nodig hebt. Het is handig om hiernaar te kijken wanneer je van plan bent een volière voor je papegaai te maken.

Papegaai volière kopen

Bekijk hier de verschillende papegaaien volières op Bol.com. Zo kan je alvast een kijkje nemen naar welke volière bij jouw papegaai past.