Papegaai voliere

Een goede papegaaien volière is er eentje die comfortabel is, die veiligheid biedt, waarin je papegaai kan ontdekken en waarin hij genoeg ruimte heeft om rond te vliegen en te spelen. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw volière aan al deze kenmerken voldoet? Het is belangrijk dat je voor dat je een volière koopt goed weet hoe groot jouw papegaai is en of je papegaai van klimmen houdt. Wanneer hij van klimmen houdt is het belangrijk om weer een andere soort volière te kopen dan wanneer hij niet van klimmen houdt. Kortom, er zijn heel wat dingen waar je rekening mee moet houden op het moment dat je een papegaaien volière wilt kopen.

Papegaaien verplaatsen naar volière 

Veel papegaaien houden er niet van in de hand genomen te worden tijdens het verplaatsen naar de volière. Het is belangrijk dat je je papegaai traint om wel in je hand te gaan zitten want je moet je papegaai verplaatsen van de kooi naar de volière als je beide hebt. Daarnaast moet je papegaai in je hand kunnen zitten tijdens het controleren van de papegaai als je bijvoorbeeld denkt dat hij ziek is of wanneer je zijn nagels moet knippen. Houdt hier rekening mee wanneer je een papegaai traint. Train je papegaai dus ook om op je hand te gaan zitten, dan wordt het makkelijker je papegaai uit de volière te halen en hem te verplaatsen. 

papegaai voliere

Papegaai in de hand nemen

In gevangenschap gekweekte met de hand aangeraakte papegaaien, zullen ontspannen zijn in aanwezigheid van mensen, en een aantal geniet ervan in de hand genomen te worden mits ze vriendelijk en rustig met zorg en geduld behandeld worden. Veel in het wild gevangen papegaaien zullen nooit tam worden en zullen het dus nooit fijn vinden om in je hand te zitten. Zij blijven nerveus en achterdochtig en worden zeer bang als iemand ze probeert te vangen en vast te pakken. Probeer dus van het begin af aan je papegaai in je hand te nemen, dit maakt het makkelijker om je papegaai in de volière te plaatsen.

Rustige verlichting volière 

Papegaaien zijn rustiger wanneer er niet te veel licht in de volière komt. Zorg er dus voor dat je papegaaien volière niet in direct zonlicht staat. Zo kan je papegaai rustig in de volière zijn ding doen zonder dat hij gestoord wordt door het licht van buitenaf. 

Zelf een papegaai volière bouwen

Omdat er veel eisen zijn voor een goede papegaaien volière is het aantrekkelijk om er zelf eentje te bouwen. Dit kan, mits je een bouwvergunning hebt. Check eerst even voor dat je een volière gaat bouwen of je een vergunning nodig hebt, of je je aan voorschriften moet voldoen en of je überhaupt een volière mag bouwen. Wanneer dit geregeld is kan je beginnen met bouwen. Papegaai vriendelijk materiaal is onverslijtbaar en onderhoudsvrij zoals aluminium, steen en ijzer. Er zijn online allerlei video’s te vinden over hoe je een volière moet bouwen en wat je hiervoor nodig hebt. Het is handig om hiernaar te kijken wanneer je van plan bent een volière voor je papegaai te maken.

Papegaai volière kopen

Bekijk hier de verschillende papegaaien volières op Bol.com. Zo kan je alvast een kijkje nemen naar welke volière bij jouw papegaai past. 

voilere papegaai

Tips voor Papegaaien Voilere

Enkele tips en overwegingen om in gedachten te houden bij het opzetten en onderhouden van een papegaaien volière:

Grootte van de volière: Zorg ervoor dat de volière groot genoeg is voor de specifieke papegaaiensoort die je wilt houden. Papegaaien hebben ruimte nodig om te vliegen, te klimmen en te spelen. Een grotere volière is altijd beter.

Inrichting: Richt de volière in met natuurlijke elementen zoals takken, zitstokken, klimmogelijkheden, schuilplaatsen en speelgoed. Dit stimuleert de natuurlijke gedragingen van de papegaaien en houdt ze actief en vermaakt.

Beplanting: Voeg veilige en niet-giftige planten toe aan de volière. Deze bieden beschutting en kunnen bijdragen aan een natuurlijke omgeving voor de vogels.

Materiaal en constructie: Gebruik duurzame materialen die bestand zijn tegen het weer en de sterke snavels van papegaaien. Zorg voor veilige en sterke tralies om ontsnapping te voorkomen.

Toezicht en interactie: Hoewel de volière een ruimere omgeving biedt, is het nog steeds belangrijk om regelmatig tijd door te brengen met je papegaaien. Sociale interactie, training en observatie helpen bij het opbouwen van een sterke band.

Bescherming tegen weersomstandigheden: Zorg voor beschutting tegen extreme weersomstandigheden, zoals regen, wind en direct zonlicht. Je kunt een deel van de volière overdekken om deze bescherming te bieden aan jouw papegaaien.

Hygiëne: Houd de volière schoon door regelmatig voer- en waterbakjes te reinigen en de bodembedekking te vervangen. Dit helpt bij het voorkomen van ziektes.

Verrijking: Bied verschillende soorten speelgoed en verrijkingsmogelijkheden aan om de papegaaien te vermaken en hun intellectuele en fysieke stimulatie te bevorderen.

Geschikte soorten: Kies papegaaiensoorten die geschikt zijn voor het klimaat en de omgeving waarin je woont. Informeer jezelf grondig over de behoeften van de specifieke soorten.

Het houden van papegaaien in een volière kan een lonende ervaring zijn, maar het vereist zorgvuldige planning en toewijding. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de behoeften van de papegaaiensoorten die je wilt houden en bied ze een liefdevolle en geschikte omgeving.

Bekijk hier de bestverkochte papegaaien volières op Bol.com