Papegaai informatie

Wanneer je een papegaai als huisdier wilt is het goed om veel papegaai informatie op te zoeken. Papegaaien behoren tot de orde Psittaciformes, waartoe meer dan 350 vogelsoorten behoren, waaronder parkieten, ara’s, kaketoes en kaketoes. Hoewel er vele soorten papegaaien zijn, hebben alle papegaaiensoorten een aantal kenmerken gemeen. Om bijvoorbeeld als papegaai te worden geclassificeerd, moet de vogel een gebogen snavel hebben en moeten zijn voeten zygodactyl zijn. Dat betekent dat er vier tenen aan elke voet zitten met twee tenen die naar voren wijzen en twee die naar achteren wijzen. Lees hieronder nog meer handige informatie over de papegaai. 

papegaai informatie

Papegaai informatie – Beschrijving 

Bij de papegaai informatie die je moet weten zit ook de beschrijving. Papegaaien hebben een, in verhouding tot hun grootte, zwaar en compact lichaam met een grote kop en een korte hals. Hun snavels zijn kort, sterk en gebogen. De twee delen van de snavel zijn zeer sterk en worden gebruikt om vruchten en zaden te breken. De tong is groot en sterk. Ze hebben sterke poten, en geklauwde zygodactyle voeten (met twee tenen naar voren en twee naar achteren) die zeer nuttig zijn om in bomen te klimmen. Veel papegaaien zijn levendig gekleurd, en sommige zijn meerkleurig. Het verenkleed van kaketoes varieert van overwegend wit tot overwegend zwart, met een beweeglijke kuif van veren op de toppen van hun kop. De meeste papegaaien vertonen weinig of geen sexuele dimorfie, handige papegaai informatie om te weten! 

informatie papegaai – Intelligentie en leren 

Papegaai informatie over de hersenen. Sommige grijze papegaaien hebben aangetoond dat ze woorden met hun betekenis kunnen associëren en eenvoudige zinnen kunnen vormen. Samen met kraaien, raven en Vlaamse gaaien (familie Corvidae) worden papegaaien beschouwd als de meest intelligente vogelsoorten. De verhouding hersenen/lichaamsgrootte van papegaaiachtigen en korvia’s is vergelijkbaar met die van hogere primaten. In plaats van de hersenschors te gebruiken zoals bij zoogdieren, gebruiken vogels de mediorostrale HVC voor cognitie. Niet alleen hebben papegaaien hun intelligentie bewezen door wetenschappelijke tests van hun taalvaardigheid. Ook zijn sommige soorten papegaaien, zoals de kea, zeer bedreven in het gebruik van gereedschappen en het oplossen van puzzels. Zo zie je maar het is belangrijk om informatie over de papegaai te hebben als je er 1 wil aanschaffen. 

Gedrag 

Bij het informatie vergaren van wilde papegaaien doen zich tal van problemen voor, aangezien zij moeilijk te vangen en, eenmaal gevangen, moeilijk te merken zijn. De meeste studies van wilde vogels berusten op het aanbrengen van bandjes of vleugelmerken, maar papegaaien kauwen dergelijke bevestigingen af. Papegaaien hebben ook de neiging zich wijd en zijd te verspreiden, en bijgevolg zijn er veel leemten in de kennis van hun gedrag. Sommige papegaaien hebben een sterke, directe vlucht. De meeste soorten brengen een groot deel van hun tijd door in boomkruinen. Zij gebruiken vaak hun snavels om te klimmen door zich vast te grijpen of vast te haken aan takken en andere steunen. Op de grond lopen papegaaien vaak met een rollende tred. 

Meer papegaai informatie?

Ben je enthousiast geworden door al deze informatie over de papegaai en wil je nog meer weten? Bijvoorbeeld over het verzorgen of opvoeden? Klik dan hier voor de Birdbox cursus boordevol informatie over de papegaai. 

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden