De roodstaart grijze papegaai heeft een grijze of zwarte kuif die een helm vormt als de papegaai deze optilt en naar voren duwt. Volwassen mannetjes hebben een kenmerkend paar felrode panelen op de staart die de soort zijn naam geven. Het vrouwtje heeft doffer verenkleed met gele vlekken op haar hoofd, vleugels en nek. Haar onderlichaam heeft spijlen van lichtoranje-geel met oranje gele panelen op de staart, met zwarte spijlen. De gemiddelde leeftijd van een roodstaartpapegaai ligt rond dezelfde leeftijd als kaketoes. Het kopen van een Roodstaartpapegaaien is in Nederland na wat zoek werk mogelijk.
Roodstaartpapegaai info
De roodstaartpapegaai is een actieve, luidruchtige en opvallende soort die vooral in bomen leeft en zich een groot deel van de dag voedt, soms in een losse associatie met Geelstaart-Kaketoes. Bij zonsondergang zien we vaak kuddes van deze soort hoog vliegen en terugkeren van voederplaatsen naar slaapplaatsen in grote bomen langs de oevers van rivieren of beekjes. Ze kunnen minder op hun hoede zijn tijdens het eten dan op andere momenten, en laten zich over het algemeen niet van dichtbij benaderen door een waarnemer, die gemakkelijk de vlucht neemt en luidkeels krijst. De prijs van een roodstaartpapegaai verschilt binnen Nederland enorm.
Afkomst van de roodstaartpapegaai
De roodstaartpapegaai is een inwoner van Australië en meer verspreid in de noordelijke drogere delen van het continent. Ze leven zowel op het platteland als in de bossen. De roodstaartpapegaai geeft de voorkeur aan Eucalyptusbossen en bomen langs de rivier, maar hij kan leven in een grote verscheidenheid aan habitats, waaronder subtropisch regenwoud, landbouwgrond met verspreide Eucalyptus of graslanden met verspreide bomen.
Gewoonten en levensstijl van de roodstaartpapegaai
Roodstaartpapegaaien vaak te zien in kleine kuddes hoog in de lucht, soms naast andere kaketoes. Kaketoes van 500 stuks worden meestal alleen in het noorden gezien of geconcentreerd bij een voedselbron. Ze vertrekken ’s morgens vroeg uit hun gemeenschappelijke slaapplaats om op een regelmatige plaats te drinken en zich vervolgens wijd te verspreiden om zich te voeden. Ze blijven rond het midden van de dag beschut in het gebladerte en keren laat in de middag terug naar de voederplaatsen. De kudde keert aan het eind van de dag terug naar zijn slaapplaatsen in de buurt van water. In centraal en noordelijk Australië voedt de kaketoe zich in bomen of op de grond. Zuidelijke soorten voeden zich vooral in de bomen. Deze roodstaartpapegaaien zijn niet geheel migrerend, maar vertonen wel regelmatig seizoensgebonden bewegingen in verschillende delen van Australië.
Dieet en voeding
Roodstaartpapegaaien eten voornamelijk zaden, die meestal worden gewonnen uit de harde zaaddozen van eucalyptus, casuarina’s en banksia’s, met behulp van de robuuste snavel om ze open te scheuren. Soms eten ze ook insectenlarven, die worden onthuld door de takken van bomen open te scheuren. In sommige streken foerageren ze op de grond en eten ze de zaden van verschillende onkruiden, en op andere plaatsen zijn ze nogal kieskeurig en geven de roodstaartpapegaaien voorkeur aan de zaden van bepaalde boomsoorten.
De Roodstaartpapegaai is een kuddedier en wordt vaak in grote groepen gezien, hoewel hij ook in paren en trio’s voorkomt. Het is een actieve, luidruchtige en opvallende soort die voornamelijk in de bomen leeft en een groot deel van de dag foeragerend doorbrengt, soms in een losse associatie met Geelstaart Zwartkaketoes. Bij zonsondergang worden zwermen van deze soort vaak hoogvliegend gezien, terugkerend van voedselgebieden naar slaapplaatsen in grote bomen langs de oevers van rivieren of stromen. Tijdens het foerageren zijn ze minder op hun hoede dan op andere tijdstippen. Over het algemeen laten de roodstaartpapegaaien zich niet van dichtbij benaderen door een waarnemer, maar nemen snel de vlucht en krijsen luid.
Identificatie
Zoals zijn naam doet vermoeden, is de Roodstaart papegaai een variant met grotendeels rood of groen verenkleed en scharlakenrode panelen in de staart, althans bij de mannetjes. De vrouwtjes hebben gele vlekken op de kop, hals en vleugels, en oranje gele strepen op de borst en de onderstaart. Beide geslachten van de roodstaartpapegaaien hebben donkerbruine ogen en bruingrijze poten en voeten, mannetjes hebben een donkergrijze snavel, terwijl de snavel van het vrouwtje gebroken wit is. De prijs vaneen Roodstaartpapegaai ligt tussen de 1500 en 2000 euro. De gemiddelde leeftijd van een roodstaartpapegaai is 60. Lees ook het blog over hoe oud kan een papegaai worden.
Roodstaartpapegaai Huisvesting
Hand grootgebrachte Roodstaartpapegaaien zijn door mensen grootgebracht, meestal vanaf 3 weken oud, waardoor ze gewend zijn aan handelingen, kooien en vele geluiden die in het dagelijks leven voorkomen. Een kooi van dik draad met afmetingen van minstens 65″(B) x 30″(D) x 75″(H) geeft jouw Roodstaartpapegaai voldoende ruimte om zich uit te spreiden en te bewegen zonder risico op verwondingen door het stoten tegen de draadwanden. Open kooien met zitstokken zijn ideaal voor vogels die met de hand worden grootgebracht, omdat ze meer vrijheid en interactie met hun familie bieden. S’ Nachts dient de kooi te worden afgedekt met een laken of een kooihoes om tocht te voorkomen en visuele stress voor jouw roodstaartpapegaai te verminderen.
Soortgelijke soorten
Er zijn verschillende soorten roodstaartpapegaaien. Zo heb je de zwarte roodstaartpapegaai die, voornamelijk zwarte veren heeft en een rode staart, en glanzende Zwartkopkaketoes hebben een donkerbruine kop, nek en onderlijf, die contrasteren met het zwart van de rest van het verenkleed (terwijl Roodstaartkaketoes over het hele verenkleed zwart zijn). Vrouwelijke Glanshaantjes hebben gele vlekken op de kop (in plaats van de gele vlekken van de Roodstaart). Geelstaart Zwartkaketoes zijn gemakkelijk te onderscheiden door de gele panelen in de staart en een gele vlek op de wangen. Deze papegaaien en kaketoes zijn soort gelijke vogels als de roostaartpapegaai.
Roodstaartpapegaai verzorging
Roodstaart papegaaien zijn overwegend zaadeters, dus hun dieet in gevangenschap moet bestaan uit een mix van pellets en zaden. Een geschikt zaadmengsel is een grote papegaaienmix of een fruit- en notenmix, maar de inname van zonnebloempitten moet minimaal zijn. Grit helpt bij de spijsvertering, dus kleine hoeveelheden moeten aan het dagelijkse zaad worden toegevoegd. Zaad ontbeert belangrijke vitaminen en mineralen, dus hun dagelijkse voeding moet worden aangevuld met kleine porties vers fruit en groenten, zoals appel, wortel, bonen, erwten, maïs, broccoli en spinazie. Geef uw Roodstaart nooit sla of avocado te eten, en verwijder altijd de pitjes uit appels. Laat groenten en fruit niet te lang liggen, want ze bederven snel en dat kan leiden tot ziekte door bacteriën en gisten die op bedorven producten groeien.
Vitamines
Vitaminesupplementen zoals Soluvite D of Multivet kunnen twee tot drie keer per week aan het water van jouw roodstaartpapegaai worden toegevoegd. Calcium en jodium kunnen worden toegediend via inktvisjes en jodiumbellen. Vers water moet altijd beschikbaar zijn en moet dagelijks worden ververst. Ontwormen dient om de drie maanden te worden herhaald met een breedspectrum ontwormingsmiddel. Het is van essentieel belang dat de Roodstaartpapegaai het eerste jaar ten minste 3 keer per week een calciumsupplement van goede kwaliteit krijgt.
Broedvogels
De Roodstaart Zwartkaketoes leggen één wit ei (of soms twee) in een boomholte die bekleed is met houtstof, houtsnippers of splinters. De nestholten bevinden zich meestal in volgroeide of dode eucalyptusbomen. Alleen het vrouwtje broedt en voedt de jongen, maar naarmate de kuikens ouder worden, voeden beide geslachten ze.
Roodstaartpapegaai Fokkerij
Roodstaartpapegaaien leggen één wit ei (of soms twee) in een met houtstof, houtsnippers of splinters beklede boomholte. Nestelholtes bevinden zich meestal in volgroeide of dode eucalyptussen. Alleen het vrouwtje broedt en voedt de jongen, maar naarmate de roodstaartpapegaai kuikens ouder worden, voeden beide geslachten ze.
Meer informatie
Meer weten over het trainen, verzorgen en opvoeden van de Roodstaartpapegaai? Bezoek dan eens deze website over de papegaaienschool.
Birdbox Papegaaienschool Downloaden