Roodstaartpapegaai

De roodstaart grijze papegaai heeft een grijze of zwarte kuif die een helm vormt als de papegaai deze optilt en naar voren duwt. Volwassen mannetjes hebben een kenmerkend paar felrode panelen op de staart die de soort zijn naam geven. Het vrouwtje heeft doffer verenkleed met gele vlekken op haar hoofd, vleugels en nek. Haar onderlichaam heeft spijlen van lichtoranje-geel met oranje gele panelen op de staart, met zwarte spijlen. De gemiddelde leeftijd van een roodstaartpapegaai ligt rond dezelfde leeftijd als kaketoes. Het kopen van een Roodstaartpapegaaien is in Nederland na wat zoek werk mogelijk.

Roodstaartpapegaai info

De roodstaartpapegaai is een actieve, luidruchtige en opvallende soort die vooral in bomen leeft en zich een groot deel van de dag voedt, soms in een losse associatie met Geelstaart-Kaketoes.  Bij zonsondergang zien we vaak kuddes van deze soort hoog vliegen en terugkeren van voederplaatsen naar slaapplaatsen in grote bomen langs de oevers van rivieren of beekjes.  Ze kunnen minder op hun hoede zijn tijdens het eten dan op andere momenten, en laten zich over het algemeen niet van dichtbij benaderen door een waarnemer, die gemakkelijk de vlucht neemt en luidkeels krijst. De prijs van een roodstaartpapegaai verschilt binnen Nederland enorm.

roodstaartpapegaai

Afkomst van de roodstaartpapegaai

De roodstaartpapegaai is een inwoner van Australië en meer verspreid in de noordelijke drogere delen van het continent. Ze leven zowel op het platteland als in de bossen. De roodstaartpapegaai geeft de voorkeur aan Eucalyptusbossen en bomen langs de rivier, maar hij kan leven in een grote verscheidenheid aan habitats, waaronder subtropisch regenwoud, landbouwgrond met verspreide Eucalyptus of graslanden met verspreide bomen.

Gewoonten en levensstijl van de roodstaartpapegaai

Roodstaartpapegaaien vaak te zien in kleine kuddes hoog in de lucht, soms naast andere kaketoes. Kaketoes van 500 stuks worden meestal alleen in het noorden gezien of geconcentreerd bij een voedselbron. Ze vertrekken ’s morgens vroeg uit hun gemeenschappelijke slaapplaats om op een regelmatige plaats te drinken en zich vervolgens wijd te verspreiden om zich te voeden. Ze blijven rond het midden van de dag beschut in het gebladerte en keren laat in de middag terug naar de voederplaatsen. De kudde keert aan het eind van de dag terug naar zijn slaapplaatsen in de buurt van water. In centraal en noordelijk Australië voedt de kaketoe zich in bomen of op de grond. Zuidelijke soorten voeden zich vooral in de bomen. Deze roodstaartpapegaaien zijn niet geheel migrerend, maar vertonen wel regelmatig seizoensgebonden bewegingen in verschillende delen van Australië.

Dieet en voeding

Roodstaartpapegaaien eten voornamelijk zaden, die meestal worden gewonnen uit de harde zaaddozen van eucalyptus, casuarina’s en banksia’s, met behulp van de robuuste snavel om ze open te scheuren. Soms eten ze ook insectenlarven, die worden onthuld door de takken van bomen open te scheuren. In sommige streken foerageren ze op de grond en eten ze de zaden van verschillende onkruiden, en op andere plaatsen zijn ze nogal kieskeurig en geven de roodstaartpapegaaien voorkeur aan de zaden van bepaalde boomsoorten.

Roodstaartpapegaai Fokkerij

Roodstaartpapegaaien leggen één wit ei (of soms twee) in een met houtstof, houtsnippers of splinters beklede boomholte. Nestelholtes bevinden zich meestal in volgroeide of dode eucalyptussen. Alleen het vrouwtje broedt en voedt de jongen, maar naarmate de roodstaartpapegaai kuikens ouder worden, voeden beide geslachten ze.

Meer informatie 

Meer weten over het trainen, verzorgen en opvoeden van de Roodstaartpapegaai? Bezoek dan eens deze website over de papegaaienschool
birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden