Wat drinken papegaaien

Wat drinken papegaaien? Dit is een goede vraag die je jezelf moet stellen voordat je een papegaai koopt of adopteert. Als je al een papegaai of exotische papegaai eigenaar bent, moet je altijd alle mogelijkheden voor het voeren en het drinken geven van je papegaai bekijken. Zelfs als je nog niet zo lang in het bezit bent van een papegaai weet je waarschijnlijk al dat er veel websites zijn die papegaaienvoer en drinken verkopen. Welk drinken je ook kiest, je moet er altijd voor zorgen dat het voldoet aan wat papegaaien drinken en aan de unieke voedingsbehoeften van je huisdier papegaai. Daarom is het handig om eerst grondig onderzoek te doen naar wat je papegaai drinkt voordat je een bepaalde papegaaiensoort in huis neemt.

Beste drinken voor papegaaien

Water, schoon, vers en in ruime mate, is essentieel voor bijna elk proces van het lichaam van jouw papegaai. Aangezien het lichaam van je papegaai voor ongeveer 75% uit water bestaat, is het uiterst belangrijk. Een papegaai kan langer leven zonder voedsel dan zonder water. Een volwassen papegaai moet elke dag genoeg water drinken om 5 procent van zijn lichaamsgewicht te vervangen door het water dat verloren gaat door afvalverwijdering, ademhaling en verdamping.

Water is het beste drinken voor de papegaai

Water drinken vervult een aantal belangrijke functies. De processen die in het lichaam van je papegaai plaatsvinden, hebben water nodig om goed te kunnen werken. Dus, als een papegaai niet genoeg water drinkt, dan lekt het water dat in de cellen zit uit omdat het lichaam het moet gebruiken, en dan drogen de cellen op als rozijnen en gaan ze dood. Water is ook nodig om het lichaam van de papegaai door te spoelen, overtollige mineralen en andere afvalstoffen te verwijderen, om voedingsstoffen door het hele lichaam te transporteren en om de lichaamstemperatuur te helpen reguleren. Zonder voldoende water zal het bloedvolume dalen en zullen de nieren, de lever en het hart niet zo efficiënt functioneren als ze zouden moeten. Het is dus heel belangrijk voor papegaaien om water te drinken.

wat drinken papegaaien

Melk drinkende papegaaien

Kunnen papegaaien melk drinken? Of is het schadelijk voor hen? Het antwoord op deze vraag is ja, papegaaien kunnen melk drinken. Dat gezegd hebbende, zouden alle zuivelproducten die je aan je papegaai voert, beperkt moeten zijn vanwege hun hoge vetgehalte. Hoewel ze niet als “giftig” worden beschouwd zoals sommige andere voedingsmiddelen, worden ze ook niet als bijzonder heilzaam beschouwd en zijn ze ook niet bijzonder gezond. In tegenstelling tot ons zijn papegaaien geen zoogdieren. De meeste zoogdieren produceren melk voor hun jongen als ze geboren worden. Deze melk levert een verscheidenheid aan essentiële voedingsstoffen voor de baby, waaronder water, vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen, koolhydraten, enzovoort. Maar omdat papegaaien geen zoogdieren zijn, doen ze dit niet. Omdat papegaaien geen melk voor hun jongen produceren, maakt melk eigenlijk geen deel uit van hun natuurlijke voeding.

Meer over papegaaien die melk drinken

In feite is melk drinken voor papegaaien iets dat hen vreemd is. In plaats van melk krijgen papegaaien in het wild voeding van bijvoorbeeld noten, fruit, zaden, bloemen en groenten. Nergens in hun omgeving zouden ze ooit worden afgevoerd naar melk of melk gerelateerde producten zoals kaas en yoghurt. Als gevolg daarvan hebben ze niet de enzymen die nodig zijn om de lactose (of suikers) in de melk te verteren. Dus hoewel melk niet bijzonder giftig is voor papegaai, is het ook niet heilzaam. Als jouw papegaai een kleine hoeveelheid melk heeft gehad, is er weinig om je zorgen over te maken. Het drinken van kleine hoeveelheden melk zal je papegaaien geen kwaad doen.

Meer info over papegaai drinken / benodigdheden?

Voor meer info over de papegaai kan je altijd mailen naar info@papegaaienblog.nl. Lees ook eens de blogs over de overige papegaai benodigdheden.