Papegaai afstaan

Lees hier meer over het onderwerp, Papegaai afstaan. wanneer iemand zonder vogelervaring een dierenwinkel binnenstapt, is het gemakkelijk om verliefd te worden op de jonge, interactieve en mooie papegaai in de vitrine. Ze kan halsoverkop verliefd op je worden, en jij op haar. De papegaai kan luid naar je roepen als je weggaat waardoor je hart zich zwaar voelt. Ze kan zich jou herinneren als je weken later weer in de winkel komt voor hondenvoer. Het dier zal en alles doen wat in haar macht ligt om je terug te krijgen naar haar kooi en je bijna smeken haar mee naar huis te nemen als je weggaat. Plotseling heb je een nieuwe aanwinst in jouw huis. Naarmate het leven met jouw nieuwe papegaai vordert, kan je tot de ontdekking komen dat je iets meer op je hebt genomen dan je had verwacht en kan je je papegaai willen afstaan. 

Reden Papegaai afstaan 

Er kunnen diverse redenen zijn om een papegaai af te staan, maar vaak gaat het al fout bij de verwachtingen in de dierenwinkel. Jammer genoeg zijn er maar weinig dierenwinkels die genoeg geven om het welzijn van de vogels die ze verkopen. Of van hun klanten om je het hele verhaal te vertellen voor je tot aankoop overgaat. Als je op de hoogte was geweest van de rommel, het lawaai, de vernieling en de kosten van het houden van een vogel, zou je jezelf wel twee keer hebben bedacht en zou je waarschijnlijk niet aan die drang in de dierenwinkel hebben toegegeven. Dit is een bekend verhaal voor veel voormalige papegaaieneigenaars. Dus hier zit je dan met een vogel die geslachtsrijp is geworden en niet meer zo knuffelig is als de vogel waar je in de dierenwinkel verliefd op werd. Je begint na te denken over hoe jouw leven zou zijn zonder de extra werklast van een vogel. De argumenten duiken weer op: “Ze is maar een vogel. Ik kan dit niet meer doen.” afgewisseld met: “Maar ik hou van haar.” Wat nu? Het afstaan van een papegaai kan soms een goede keuze voor beiden zijn. 

papegaai afstaan

Proberen papegaai te behouden 

Ik wil je aanmoedigen om alles te doen wat in jouw vermogen ligt om jouw vogel in huis te houden en je papegaai niet af te staan. Dit is het moment om eens goed na te denken. Ben je echt tot het uiterste gegaan? Zijn er redelijke veranderingen in jouw levensstijl aan te brengen die beter passen bij het leven met een vogel? Herplaatsing kan voor sommige vogels een moeilijke overgang zijn. Toch is het soms het beste voor alle betrokken partijen. Als je er zeker van bent dat jouw vogel het elders beter zal hebben, en er geen andere mogelijkheid is dan je papegaai afstaan, dan hebt je waarschijnlijk gelijk. 

Papegaai afstaan 

De volgende stap het afstaan van jouw papegaai die je neemt is heel belangrijk. Aangezien je blindelings en buiten jouw schuld in de vogelwereld bent gestapt, moet je ervoor zorgen dat je jouw vogel niet overdraagt aan iemand die net zo weinig weet over de ontberingen van het vogelbezit als jij ooit was. Dit zal er alleen maar voor zorgen dat deze vogel steeds weer herplaatst wordt. Zoek een gerenommeerd vogelopvangcentrum bij je in de buurt. Hier kan iemand met ervaring en kennis van zaken jouw vogel voorbereiden op herplaatsing. Ook kan deze zijn persoonlijkheid afstemmen op de levensstijl van een nieuwe familie. Kijk desnoods online waar je jouw papegaai kan afstaan. 

Schuldgevoel 

Vogels bezitten is niet voor iedereen weggelegd en soms is het logisch dat je een papegaai afstaat. Het is meer een keuze van levensstijl dan iets anders. Sommige mensen zijn er geschikt voor, anderen niet. Je hoeft jezelf niet schuldig te voelen als je besluit jouw vogel af te staan aan iemand die beter is toegerust om met zijn behoeften om te gaan. In feite zegt het veel over jouw menselijkheid en dat je een goed mens bent. Omdat je erkent dat jouw vogel een goed leven verdient en daar dan ook voor zorgt door de papegaai af te staan. 

Goed voorbereid zijn

Wil je goed voorbereid zijn wanneer je een papegaai aanschaft en heb je nog niet alle informatie die je nodig hebt om goed voorbereid te zijn? Klik dan hier om naar het Papegaaienhandboek te gaan om zo alle informatie die je nodig hebt te weten te komen.  

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden