Papegaai tam maken

Een papegaai tam maken, hoe doe je dat? In dit megablog vertel ik jou er alles over.

Gelukkig is het temmen van een papegaai geen moeilijke taak. Het vergt echter wel veel tijd en geduld. Papegaaien zijn erg slimme dieren en zijn geweldige huisdieren. Door je papegaai te temmen, zal je niet alleen een nauwere band met hem ontwikkelen, maar je zal hem ook helpen zich comfortabeler en veiliger te voelen in zijn omgeving. Wanneer je je papegaai tam wilt maken moet je op een paar dingen letten. Ten eerste is het belangrijk dat je weet hoe je een papegaai tam wilt maken. Daarnaast moet je weten hoe tam je je papegaai wilt maken. Wil je dat hij naar je luistert wanneer je hem roept of wil je hem echt handtam maken? Een papegaai handtam maken is moeilijker dan wanneer je alleen wilt dat hij naar je luistert.

Oudere papegaai tam maken

Vrijwel elke papegaai is tam te maken. Handtam is wat moeilijker maar ook dit is bij de meeste papegaaien mogelijk. Een oudere papegaai is minder makkelijk tam te maken is dan een jonge papegaai. Net zoals met mensen, wanneer je een kind iets probeert te leren gaat dit makkelijker dan wanneer je een ouder iemand iets probeert te leren. Dit geldt bij de papegaai net zo. Een oudere papegaai is moelijker tam te maken, maar zeker niet onmogelijk.

Hoe acclimatiseert je papegaai

Geef je papegaai de tijd om te acclimatiseren in je huis. Je papegaai heeft waarschijnlijk ongeveer twee weken nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving voordat je de papegaai kunt gaan tam maken. Sommige papegaaien zullen er langer over doen, en sommige hebben minder tijd nodig om te acclimatiseren. Plaats de kooi van j papegaai in een drukke kamer. Intuïtief kan een rustige kamer ideaal lijken maar als je je papegaai in een drukke ruimte plaatst, kan hij zich acclimatiseren en zich comfortabeler voelen bij de menselijke interactie en activiteit. Voor de papegaai is het goed om de kooi niet in de keuken te plaatsen. Door de dampen die uit de keuken komen kan de papegaai onwel worden en voelt hij zich niet zo lekker. Hierdoor is het niet mogelijk om je papegaai tam te maken.

Papegaai tam maken

Papegaai tam maken met stem

Praat met hem met een kalmerende stem tijdens het tam maken van je papegaai. Een belangrijk onderdeel van het winnen van het vertrouwen van je papegaai is dat hij zich comfortabel en veilig voelt als jij in de buurt bent. Je kunt dit doen door met hem te praten met een kalmerende stem. Waar je over praat is natuurlijk niet belangrijk – hij moet alleen weten dat je een kalme en geruststellende aanwezigheid in zijn omgeving bent. Praat de hele dag met hem en vooral als je zijn eten en water ververst. Als je een papegaai hebt die bekend staat om goed te kunnen leren praten dan is het mogelijk dat je papegaai jou na gaat praten. Wanneer je papegaai zich op zijn gemak voelt is het mogelijk om je papegaai tam te maken.

Hoe maak je een papegaai tam

Het is belangrijk dat je voorzichtige stappen neemt tijdens het tam maken van een papegaai. Plaats je hand in de buurt van zijn kooi. Het temmen van papegaaien met de hand is een veel voorkomende manier om papegaaien te temmen. Echter, door zijn schichtig karakter kan je papegaai erg op zijn hoede zijn voor je hand. Bovendien kunnen papegaaien die uit dierenwinkels komen de handen associëren met het grijpen en achtervolgen, waardoor ze nog voorzichtiger zijn voor de menselijke omgang. Plaats je hand waar hij het gemakkelijk kan zien. Om zijn angst te verminderen, praat met hem met een kalmerende stem terwijl je jouw hand stilhoudt. Houd je hand een kwartiertje in de buurt van zijn kooi, twee tot drie keer per dag, elke dag van de week. Het kost tijd en geduld om je papegaai op zijn gemak te stellen met je hand maar zodra hij dit is is het makkelijker om je papegaai tam te maken.

Papegaai tam maken met de hand 

Plaats je hand in zijn kooi. Als je papegaai niet meer in de war lijkt te zijn door de aanwezigheid van je hand buiten zijn kooi, acclimatiseer hem dan aan je hand als hij in zijn kooi zit. Het is heel belangrijk dat je jouw hand langzaam en zonder plotselinge bewegingen in zijn kooi legt. Je moet ook voorkomen dat je oogcontact maakt met je papegaai wanneer je jouw hand in zijn kooi legt, direct oogcontact kan hem bedreigend lijken. Probeer in dit stadium je papegaai niet aan te raken als je jouw hand in zijn kooi heeft. Net zoals met de hand op de kooi kan het een tijdje duren voordat hij comfortabel is met je hand in zijn kooi, dit zijn allemaal fases van het tam maken van je papegaai.

Papegaai handtam maken

Verleid je papegaai met een traktatie om tam op je hand te zitten. Als je papegaai zich nog steeds niet op zijn gemak voelt met je hand in zijn kooi, kan het zijn dat je je tactiek moet veranderen door een traktatie in je hand te houden. Welke traktatie je ook gebruikt, zorg ervoor dat je papegaai al bekend is met en geniet van het eten. Hou de traktatie in je hand en hou je hand stil. Afhankelijk van hoe schichtig je papegaai is, kan het enkele pogingen duren voordat hij zich comfortabel genoeg voelt om dicht bij je hand te komen en de traktatie op te eten. Hou dit weer een paar keer per dag elke dag vol en uit eindelijk zal je papegaai tam zijn. 

Meer info

Meer leren over het tam maken van jouw papegaai? Kijk dan eens op de papegaaienschool website

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden