Halsband papegaai

Papegaaien kunnen halsbanden dragen. Vogelkragen zijn een goede keuze om vederplukgedrag te onderbreken. Ze zijn ook heel nuttig voor vogels die herstellen van een operatie of een wond. Maar, je kunt een vogel niet zomaar een halsband omdoen en verwachten dat het goed gaat Je papegaai moet de tijd krijgen om aan de halsband te wennen. Het gewicht van een vogelkraag kan ontmoedigend zijn. Het gewicht van zelfs een lichte halsband is nieuw en kan de vogel bang maken. Ten tweede kan het voor de meeste vogels vreemd aanvoelen als er materiaal over hun veren wrijft. Jouw papegaai zal tijd nodig hebben om aan dit gevoel van de halsband te wennen. Na verloop van tijd vinden veel vogels comfort in het wrijven, als een soort verzwaard deken-effect.

Halsband training papegaai 

Om de redenen van de inleiding is het belangrijk dat je 1 tot 2 weken de tijd neemt om jouw papegaai te trainen in het dragen van een halsband. En daarbovenop wil je beginnen met het versterken of belonen van gedrag waar je meer van wilt zien. Het trainen van jouw papegaai om een halsband te dragen zal het emotionele trauma en de angst verminderen, die jouw vogel kan voelen als jou begint het veren plukken van jouw papegaai aan te pakken. Voordat je begint met het trainen van jouw papegaai, moet je erachter komen wat jouw vogel motiveert.  Enthousiaste mondelinge lof en “krabben” op favoriete plaatsen zijn ook geweldige beloningen voor papegaaien. Plan een korte, dagelijkse tijd om jouw papegaai te trainen om de halsband te dragen.

Bekijk hier de bestverkochte halsbanden voor papegaaien op Bol.com.

halsband voor papegaai

Hoe train je je papegaai

Houd de trainingssessies met de halsband en papegaai kort en leuk om mentale vermoeidheid te voorkomen. 5 – 10 minuten één of twee keer per dag is voldoende. Kies ook een vast tijdstip om te oefenen, bij voorkeur dagelijks. Als jouw papegaai bang wordt, trek je dan terug en werk aan een vaardigheid die hij al onder de knie heeft zodat de papegaai niet bang gaat worden van de halsband. Een slechte associatie tussen de papegaai en de halsband is snel gemaakt wanneer je je papegaai verkeerd en te lang traint als je papegaai bang is en dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat jouw papegaai geen halsband meer om wilt. 

Het omdoen van de halsband bij de papegaai

Laat jouw papegaai de halsband van een veilige afstand zien gedurende 1-3 dagen. Zorg ervoor dat je naar de halsband kijkt, er tegen praat en hem vasthoudt alsof het een knuffeldier is terwijl jouw papegaai toekijkt, Beloon aandachtig alle vooruitgang met favoriete traktaties.

Leg de halsband op jouw schouder terwijl je jouw gebruikelijke verzorgingsroutines uitvoert gedurende 1 – 2 dagen. Hanteer vervolgens jouw papegaai terwijl de halsband om jouw schouder zit gedurende nog eens 1-2 dagen, terwijl je opnieuw alle moedig gedrag beloont.

Laat jouw papegaai de halsband verkennen. Plaats favoriete traktaties op de halsband voor de vogel om te halen en behandel jouw papegaai als hij de halsband zijn lichaam laat aanraken. 

papegaai halsband

Verder trainen papegaai 

Vergeet niet om de vooruitgang bij elke stap te belonen wanneer jouw papegaai goed reageert op de halsband. Tijdens de bovengenoemde tijd, train jouw papegaai voor het hanteren van zijn vleugels en torso. Geef altijd traktaties en kopkrasjes voor elke vooruitgang in het tolereren van uw aanraking van zijn lichaam. Maak de kooi klaar voor het uittesten van de halsband. Zet zitstokken en schalen neer. Leg een handdoek op de bodem van de kooi voor het geval hij valt. Als jij en jouw papegaai er klaar voor zijn, doe de kraag dan om gedurende 1-3 uur, wanneer je jouw huisdier in de gaten kunt houden.  Het is van cruciaal belang jouw papegaai te belonen telkens wanneer je ziet dat het de halsband verdraagt en ongegronde opwellingen te negeren. Verhoog langzaam de tijd dat de papegaai de halsband draagt in stappen van 30 – 60 minuten.  In dit stadium helpt je jouw papegaai de fysieke kracht te verwerven om de halsband gedurende langere tijd te dragen.  

Bekijk hier de bestverkochte papegaaien halsbanden op Bol.com.