Dwergpapegaai

Papegaaien hebben vele mensen al honderden jaren geboeid en bieden schoonheid, genegenheid en intelligent gezelschap aan mensen over de hele wereld. Een kleinere papegaai, ook wel een dwergpapegaai te noemen kan voor sommige mensen een perfect huisdier zijn doordat ze niet zoveel ruimte nodig hebben. Tevens hierom hebben dwergpapegaaien ook een andere verzorging nodig, ander speelgoed en een andere opvoeding. Dwergpapegaaien kunnen praten en ze kunnen goed getraind worden. Zelfs degenen die niet beweren dat ze vogelliefhebbers zijn, kunnen zelden de charmes van een goed opgevoede papegaai weerstaan. Dwergpapegaaien hebben minder voer nodig maar ze hebben zeker niet minder verzorging en speelgoed nodig! De leeftijden van dwergpapegaaien is in het wild minder hoog, de leeftijd van een dwergpapegaai is over het algemeen lager dan grotere papegaaien. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten dwergpapegaaien.

De dwergpapegaai – Budgies

De dwergpapegaai Budgie (op veel plaatsen ook wel bekend als “parkiet”) is een van de kleinste soorten echte papegaaien en kan een uitzonderlijke keuze maken voor papegaaienliefhebbers die het gevoel hebben dat ze niet helemaal klaar zijn voor een hele grote vogel. Budgies kunnen vrij goed leren praten, waarbij sommigen een woordenschat van honderden woorden kunnen ontwikkelen. Ze houden er ook van om trucjes te leren en hebben het voordeel dat ze stiller zijn dan de meeste andere hookbills. Ze zijn makkelijk te trainen. Deze soort dwergpapegaai is makkelijk tam te maken.

Kleuren budgies

Budgies komen in allerlei kleuren zoals wit, blauw geel en groen. Terwijl Budgies zeker ruimte nodig hebben om te spelen en te oefenen, kunnen ze in veel kleinere kooien worden ondergebracht dan grotere papegaaien zoals Ara’s of Kaketoes. Dit maakt de dwergpapegaai Budgie een gemeenschappelijke keuze voor appartement bewoners of voor mensen met een gezelliger onderkomen en een goede papegaai om te kopen. De leeftijd van deze dwergpapegaai is ongeveer 7 tot 15 jaar.

De dwergpapegaai – Parrotlet

Als een Budgie dwergpapegaai niet helemaal is wat je zoekt, dan zou je kunnen denken aan de kleinste papegaaiensoort op aarde – de mooie Parrotlet. Parrotlets zijn er in verschillende soorten, elk met unieke eigenschappen. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze kunnen met de juiste zorg prachtige huisdieren maken. Parrotlet hebben veel socialisatie en beweging nodig, dus het is belangrijk dat degenen die ze adopteren veel vrije tijd met ze doorbrengen. Sommigen kunnen leren praten, maar ze trainen is wel wat lastiger in vergelijking met de Budgie dwergpapegaai.

Parrots opvoeden

Ze hebben veel opvoeding nodig. Informatie over opvoeden kan je vinden op deze site. Het is handig om deze informatie eerst te lezen voordat je deze dwergpapegaai gaat kopen. Met een goede opvoeding kan je ze goed tam maken en leren praten. Je kan deze dwergpapegaai vinden in de kleuren groen en blauw. Deze dwergpapegaai heeft een gemiddelde leeftijd van 25 jaar.

dwergpapegaai

De dwergpapegaai – Tortelduifjes

De prachtige kleuren die kunnen worden waargenomen in Tortelduifjes dwergpapegaaien veren zijn ongetwijfeld een van de dingen die hen zo populair maken als huisdieren. Ze zijn gewoonweg prachtig. Tortelduifjes zijn er in verschillende soorten, maar ze kunnen allemaal geweldige huisdieren zijn met de juiste training en socialisatie. Normaal gesproken leren ze niet praten, maar tortelduifjes vinden het wel leuk om trucjes te leren en kunnen in andere opzichten leuke kleine performers zijn.

Tortelduifjes in paren?

Een veel voorkomende misvatting over de tortelduifjes dwergpapegaai is dat ze in paren moeten worden gehouden – dat is helemaal niet het geval. De meeste eigenaars van tortelduifjes hebben ontdekt dat enkele tortelduifjes over het algemeen betere huisdieren zijn dan paren. Dit komt omdat alleenstaande vogels zich hechten en zich binden aan hun eigenaars in plaats van aan een andere vogel. Je kan tortelduifjes voornamelijk in een witte kleur vinden. Ze hebben veel verzorging en speelgoed nodig. Ze hebben wel minder voer nodig dan een grotere papegaai. De gemiddelde leeftijd van tortelduifjes in gevangenschap is gemiddeld 15 tot 25 jaar, denk hieraan wanneer je deze dwergpapegaai wilt gaan kopen.

De dwergpapegaai – Kleine conures

Hoewel de meerderheid van hen middelgrote of grotere papegaaien zijn, kunnen sommige kleine Conure-soorten grote keuzes zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een dwergpapegaai. Deze omvatten de Black-Capped Conures, die slechts 15 centimeter lang zijn, en de Half-Moon Conures, die nog kleiner dan 10 centimeter zijn. Hoewel ze luider kunnen zijn dan sommige van de andere soorten die hier worden genoemd, zijn ze extreem intelligent, hebben ze een sterke band met hun eigenaren en houden ze ervan om trucjes te leren en spelletjes te spelen. Ze zijn extreem goed te trainen en tam te maken. Ze kunnen praten wanneer je ze hierop traint. Ze maken wel veel lawaai dus bekijk of jij een kleine conures kan kopen voordat je het doet. Conures hebben ook een lange levensduur voor een dwergpapegaai, ze hebben een gemiddelde leeftijd van 20 jaar.

De dwergpapegaai – Cockatiels

Hoewel ze iets groter zijn dan sommige andere dwergpapegaaien op deze lijst, zijn Cockatiels een zeer populaire soort kleine papegaaien die zowel jong als oud verrukken met hun aanhankelijke persoonlijkheid en speelse karakter. Cockatiels brengen graag tijd door met hun baasjes, en ze hebben elke dag genoeg tijd nodig om uit de kooi te komen om te spelen, te bewegen en te socialiseren. Sommigen staan erom bekend een paar woorden te leren zeggen, maar over het algemeen lijken Cockatiels de voorkeur te geven aan het nabootsen van huishoudelijke geluiden zoals telefoons en deurbellen in plaats van de menselijke spraak. Cockatiels hebben een gemiddelde leeftijd van tussen de 15 en 25 jaar oud als ze gehouden worden. Deze dwergpapegaaien zijn erg goed trainbaar en reageren goed op positieve versterking.

Dwergpapegaai trainen / kopen 

Wil je meer informatie over het kopen of trainen van een dwergpapegaai? We hebben op deze site diverse blogs geschreven over dit soort topics (zie menu). Daarnaast hebben we een hele sectie met benodigdheden gemaakt voor de dwergpapegaai. Hierin gaan we dieper in op alle benodigde accessoires zoals de kooi, zitstok, voer speelgoed etc. 

Meer weten over het trainen en opvoeden van de dwergpapegaai? Bezoek dan eens deze website over de papegaaienschool
birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden