Papegaai leren praten

Papegaaien zijn ontzettend slimme dieren, ze zijn zo slim dat het mogelijk is om een papegaai te leren praten. Alle papegaaiensoorten hebben de anatomie die nodig is om de menselijke spraak te imiteren. Dit is een van de attributen die papegaaien aantrekkelijk maakt voor mensen en hen zeker onderscheidt van andere gezelschapsdieren. De ene soort papegaai kan makkelijker leren praten dan de andere soort papegaai. Sommige papegaaien soorten praten met een accent terwijl andere papegaaiensoorten alleen maar mechanische klanken uit kunnen brengen. Soorten papegaaien die gemakkelijk praten zijn de Congo Afrikaanse grijze papegaaien, Timneh Afrikaanse grijze papegaaien, dubbelbloemige amazonepapegaaien, geelnaakte amazonepapegaaien, Eclectus-papegaaien en Indische ringhalsparkieten. Van de ara’s praat de blauw-gouden ara het gemakkelijkst. Bij de kaketoes zijn de blote ogen en de rozenbottels het meest spraakzaam. Maar hoe leer je een papegaai praten? 

Hoe leer je een papegaai praten?

Een papegaai is het meest waarschijnlijk om te leren praten als het een van nature spraakzame soort papegaai is en het nog jong is. Daarnaast ben jij ook een factor in het ontwikkelingsproces van het praten van de papegaai. Wanneer jijzelf steeds praat waar je papegaai bij is en hij kan horen dat je praat, dan is de kans groter dat hij zelf ook praat. De papegaai weet zelf namelijk niet echt dat hij praat, hij doet je alleen na wanneer je praat. Daarom is het belangrijk om je papegaai te stimuleren na te praten. Wanneer je papegaai dit uit zichzelf al doet, dan is de kans erg groot dat jouw papegaai uit zichzelf gaat leren praten als je hem hierop traint. 

papegaai leren praten

Makkelijke zinnen om je papegaai te leren praten

Papegaaien leren woorden die verband houden met dingen die ze het liefst willen. Noem bijvoorbeeld wanneer je je papegaai voer geeft de dingen die je aan hem geeft. Zo kan hij de verschillende soorten voeding leren. Ook wanneer je papegaai hier niet op reageert of de woorden die je zegt niet napraat. Je papegaai leert nog steeds de woorden. Wanneer hij de woorden uitspreekt kan je hem belonen. Je kan ook je acties verbaal maken. Doe alsof je papegaai een mens is en zeg hallo als je binnenkomt en doei als je weer weggaat. Als je papegaai wat onzin verteld waar je nog niet zoveel uit op kunt maken, probeer dan te raden wat hij aan het vertellen is en zeg dit na. Zo leert hij de goede uitspraak van de woorden en weet hij dat wat hij doet goed is en zo zal hij beter leren praten.

Hoe je je papegaai leert praten met emotie

Papegaaien leren heel gemakkelijk woorden die je enthousiast of boos zegt, daarom kan een papegaai scheldwoorden herhalen nadat hij die maar één keer heeft gehoord, terwijl hij het beleefde woord dat je probeert te leren, negeert. Het is verbazingwekkend hoeveel papegaaien dingen als hou je mond of een scheldwoord na het 1 keer horen al na leren praten.  Let dus op je taalgebruik als je in de buurt bent van je papegaai. Daarnaast kan je je papegaai dus snel woorden leren op het moment dat je ze met een bepaalde emotie zegt. Je kan woorden die geen boze betekenis hebben wel met een boze toon zeggen zodat je jouw papegaai snel kunt leren praten.

Meer tips?

Meer informatie over het kopen van een papegaai of ben je gewoon benieuwd naar wat je bijvoorbeeld allemaal nodig hebt voor de papegaai? Bekijk dan deze pagina over de papegaaien school. Hier kan je ook meer vinden over hoe je een papegaai kunt leren praten. 

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden