Papegaai opvoeden

In dit uitgebreide blog alles over het opvoeden van de papegaai. Een papegaai is een van de slimste dieren die je als gezelschapsdier kunt kiezen. In dat geval wil je er zeker van zijn dat jouw papegaai weet wie de baas is en hoe hij zich in sociale situaties respectvol moet gedragen. De meeste papegaaien kunnen nooit volledig gedomesticeerd worden en behouden altijd een beetje van hun wilde kant. Maar met consistentie en geduld kunnen jij en je papegaai gelukkig samenleven in hetzelfde “nest”. Hou er ook rekening mee dat sommige papegaaien een zeer lange levensduur hebben, dus de lessen die je nu geeft zullen het verschil maken tussen het leven met een aangenaam, half gedomesticeerd dier en een ongenaakbaar, weerbarstig vliegend gevaar. Hieronder worden tips gegeven over hoe je een baby papegaai kunt opvoeden of hoe je een papegaai kunt heropvoeden.

Wees voorbereid om je papegaai op te voeden

Voordat je aan een trainingsroutine begint voor je baby papegaai of voor de papegaai die je moet opvoeden, moet je jezelf uitrusten met het juiste gereedschap:
– snacks zoals noten of fruit, die geen deel uitmaken van de reguliere maaltijden van je papegaai.
– Een stevige baars of deuvel die je in je hand kunt houden
– Een kleine, lichtgekleurde handdoek
– Een klein formaat stick of deuvel Bittere appelspray om jouw papegaai af te schrikken van het bijten en kauwen van ongeschikte voorwerpen (bijv. raamluiken, meubels)
– Papegaaiharde/gordel (kies de grootte op basis van je type papegaai) 
– Huisdierendrager of reiskooi.

papegaai opvoeden

Wees realistisch tijdens de opvoeding van je baby papegaai

Net als jezelf is je baby papegaai een individu met een eigen persoonlijkheid en voorkeuren, houdt hier rekening mee tijdens het opvoeden. Sommige commando’s zullen langer duren om te leren dan andere, en er kunnen trucjes zijn die je papegaai gewoon weigert te doen, hoe goed de aangeboden traktatie ook is. En net zoals er momenten in de dag zijn waarop je geest scherp is, zal je papegaai momenten hebben waarop hij ontvankelijker is voor het leren en voor het feit dat hij wordt behandeld. Let op de signalen van je papegaai en leer ze te herkennen. Je papegaai zal zich veiliger voelen en meer vertrouwen hebben als hij weet dat hij zich niet angstig hoeft te voelen. Houd de trainingssessies kort en consistent. Sessies van tien tot vijftien minuten, twee of drie keer per dag, zouden voldoende moeten zijn voor het goed opvoeden van een baby papegaai of een heropvoeding.

Omgaan met de opvoeding van je papegaai

Het is het beste om te beginnen met de basis tijdens het opvoeden van je papegaai. Maak het comfortabel om aangeraakt en vastgehouden te worden. Ga altijd boven de papegaai staan, nooit eronder, zodat je in de meesterpositie blijft. Plaats je vinger tegen de onderborst van je papegaai, net boven zijn voeten, en moedig de papegaai aan om op je vinger te stappen, met de commando’s “omhoog” of “stap omhoog”. Als hij gehoorzaamt, beloon hem dan met woorden, zoals “goede papegaai” of iets dergelijks. Let op dat je de papegaai niet te laag houdt of dat hij probeert hogerop te komen door op je arm te klimmen, maar houdt de papegaai ook niet te hoog. Het juiste niveau is ongeveer borsthoogte voor tijdens het opvoeden van je papegaai.

Herhaling is key tijdens opvoeden papegaai

Herhaal tijdens de opvoedingssessies de opstapbewegingen en verbale commando’s door je papegaai “ladder” met je handen vast te hebben. Plaats je vinger met je vrije hand tegen de onderborst van je papegaai, boven zijn voeten, en zeg, “stap omhoog”. Doe dit meerdere keren en blijf je bewust van de interesse van je papegaai en beëindig de opvoedingssessie voordat de papegaai zich ermee gaat vervelen. Als je de papegaai vasthoudt, gebruik dan één van je vingers om de tenen licht te strelen en op te tillen. Hierdoor zal de papegaai gewend zijn om zijn tenen te laten aanraken, waardoor het later makkelijker wordt om zijn tenen te knippen. Daarom is dit ook belangrijk voor tijdens het opvoeden van je papegaai.

Het geven van traktaties en het voeden van je babypapegaai

Snacks moeten niet zonder onderscheid worden gegeven; ze moeten worden gereserveerd voor wanneer de papegaai iets doet dat moet worden aangemoedigd bijvoorbeeld tijdens het opvoeden, maar ook erna. Wees voorzichtig met het voeren van je papegaai traktaties in kleine porties om overvoeding te voorkomen. Dingen zoals fruit moeten in kleine stukjes worden gesneden voordat je jouw baby-papegaai – of volwassen papegaai – voedt. Als het nog jong is, begin dan met het geven van traktaties aan je papegaai nadat hij op jouw hand is geklommen of een bevel heeft opgevolgd. Wees altijd voorzichtig met de manier waarop je je babypapegaai vasthoudt tijdens het opvoeden en geven van traktaties.

Traktatie en opvoeden papegaai 

De traktatie moet worden vastgehouden met de toppen van je vingers naar de zijkanten in plaats van van de boven- en onderkant. Dit is om jouw vingers te beschermen tegen toevallige beten, omdat de papegaai je vingernagel kan verwarren met een moer en erin kan bijten. Je kunt de traktatie ook op je open vingertoppen houden. Enkele voedingsmiddelen die je aan een babypapegaai kunt voeren zijn: papegaaizaad, pellets, gierstzaad, distelzaad, vers gewassen donker bladgroen (natuurlijk gescheurd in kleine stukjes), bessen, ongekruid roerei, en niet gekruide kip. Controleer bij jouw dierenarts welke specifieke porties voer je aan jouw papegaai kunt geven tijdens het opvoeden. 

Meer info over de opvoeding? 

Voor meer informatie over de opvoeding van de papegaai, verwijs ik je graag naar de website van Birdbox Papegaaienschool. Klik op de link voor meer informatie. 

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden