Hoe oud wordt een papegaai

Hoe oud wordt een papegaai? Papegaaien bestaan uit een groep vogels die bijna 300 verschillende soorten vogels omvat. Ze variëren in grootte van kleine vogels die in de palm van je hand passen tot grote vogels ter grootte van een kat. Hoe oud een papegaai wordt hangt af van een aantal factoren. De grootte van de papegaai heeft hiermee te maken. Papegaaien die als huisdier gehouden worden kunnen behoorlijk lang leven. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de lange levensduur van hun papegaai, zodat ze bereid zijn om de juiste zorg voor hen te bieden voor zo lang als ze leven. In dit blog geven we het antwoord op de vraag ‘Hoe oud wordt een papegaai?’

Hoe oud wordt een papegaai? – Gemiddelde leeftijd 

Papegaaien hebben de bijzondere eigenschap om heel oud te worden. Het is mogelijk dat wanneer je een papegaai koopt, ze jou overleven. Papegaaien halen vaak een hogere leeftijd in gevangenschap dan in het wild omdat ze minder kans hebben om roofdieren en ziektes tegen te komen wanneer ze in een huis wonen. Dat betekent echter niet dat ze vrijgesteld zijn van ziekte en een minder hoge leeftijd. In het algemeen geldt dat hoe groter de vogel, hoe hoger de verwachte leeftijd is. Hieronder staan enkele schattingen van de levensduur van de meest voorkomende huisdier papegaaien en andere gezelschapsvogels. Deze zijn natuurlijk gebaseerd op een gezonde vogel die onder ideale omstandigheden wordt gehouden. In werkelijkheid is er een groot verschil in de leeftijd die gezelschapsvogels kunnen bereiken en zeker zullen sommige papegaaien langer (of korter) leven dan dat hieronder beschreven staat.

Hoe oud wordt een bepaalde soort papegaai?

 • Afrikaanse grijze papegaaien 40 tot 60 jaar
 • Amazonepapegaaien 25 tot 75 jaar
 • Grasparkieten (parkieten) 5 tot 18 jaar
 • Caiques tot 50 jaar 
 • Kanaries 10 jaar
 • Cockatiels 10 tot 15 jaar
 • Kaketoes 20 tot 60 jaar, de gemiddelde leeftijd ligt rond de 30 jaar
 • Eclectus Papegaaien 30 tot 50 jaar
 • Lorikeets (Lories) 10 tot 30 jaar
 • Tortelduifjes 10 tot 15 jaar
 • De Ara papegaai 30 tot 50 jaar of meer, afhankelijk van de soort
 • Senegalese papegaaien tot 50 jaar (in het wild is de gemiddelde leeftijd ongeveer 25 jaar)
 • Pionus Papegaaien 25 jaar

hoe oud wordt een papegaai

Factoren levensduur papegaai

De meest voorkomende factoren die de levensduur van een papegaai beïnvloeden (hoe oud een papegaai dus wordt), zijn voeding, veterinaire zorg en geestelijke gezondheid. Je papegaai zal gedijen als je hem een veilige en schone behuizing biedt met voldoende ruimte om te klimmen en zijn vleugels uit te slaan. Ze moeten ook veel natuurlijk zonlicht krijgen, omdat het hen in staat stelt om de voedingsstoffen beter te verwerken en een passende dag/nachtcyclus voor hun geestelijk welzijn op te zetten. Voor sommige papegaaien is het belangrijk dat ze niet alleen in een hok worden geplaatst. Wanneer de papegaai die je hebt een kuddevogel is is het belangrijk om meerdere papegaaien te houden. Mensen kunnen helaas niet de plek van een papegaai innemen dus hoeveel liefde en aandacht je je kuddepapegaai ook geeft, wil je een gelukkige papegaai die oud wordt, neem dan meerdere papegaaien. 

Dieet papegaai

Door je papegaai een passend dieet te geven, houd je hem gezond en voorkom je veelvoorkomende ziektes en kan hij zijn maximale leeftijd behalen. De leeftijd  dus uit het bovenstaande schema ‘Hoe oud wordt een bepaalde soort papegaai’? uit bovenstaande schema per soort Een goed uitgebalanceerd dieet bestaat uit pellets, granen, zaden, noten en vers fruit en groenten. Een balans van vitaminen, eiwitten, vetten en mineralen (zoals calcium uit bronnen zoals gekookte eierschalen) is cruciaal voor het behouden van de gezondheid en de levensduur van de papegaai. Een papegaai een dieet geven dat voornamelijk bestaat uit zonnebloempitten (waar vogels van houden) is een van de ergste dingen die je kunt doen. Deze bevatten een hoog vetgehalte en zeer weinig voedingsstoffen. Zo zal je papegaai niet erg gelukkig worden wat de levensduur van de papegaai beïnvloed. Je weet nu welke factoren er van invloed zijn op hoe oud een papegaai kan worden. 

Papegaai trainen

Bekijk Birdbox voor tips en adviezen over het opvoeden en trainen van je papegaai. 

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden