Papegaai soorten

Er zijn veel verschillende soorten papegaaien. Er zijn kleine en grote papegaaien, papegaaien die praten of die niet praten, papegaaien die goed zijn als huisdier of alleen in het wild voor kunnen komen. Er zijn te veel verschillende soorten papegaaien om allemaal in 1 artikel te benoemen. In dit artikel vind je een paar van deze papegaaien soorten die als huisdier gehouden kunnen worden. 

Afrikaanse grijze papegaai soort

Afrikaanse grijstinten zijn misschien wel de meest intelligente papegaaiensoort van allemaal. De Congo soort papegaai is ongeveer 12 tot 14 centimeter groot en ze zijn lichtgrijs met een rode staart. De Timneh Afrikaanse grijze papegaai is iets kleiner en donkerder grijs met een donkerdere rode kleur staart. De Afrikaanse grijze papegaai soort is de papegaai die praat. Ze zijn het meest spraakzaam van alle papegaaien die als huisdier gehouden kunnen worden. Ze schreeuwen ook minder dan veel papegaaiensoorten. Deze papegaaien kunnen een beetje schuw zijn, en sommige Afrikaanse grijze papegaaien hebben een licht nerveus temperament. Met geduld, doorzettingsvermogen en consistentie kunnen deze papegaaien een grote woordenschat ontwikkelen. Ze hebben de intelligentie om bijna alles te leren waarvoor je ze wilt trainen, maar ze hebben veel socialisatie nodig om zich comfortabel te voelen in verschillende situaties. De Afrikaanse grijze papegaaien is een prachtige papegaaien soort en een huisdier voor mensen die ervaring hebben met grote papegaaien en in redelijk rustige en stille huizen wonen.

papegaai soorten

Bourke’s papegaaien soort

De meeste papegaaiensoorten hebben een relatief rustige roep, hoewel Amerikaanse papegaai en Engelse parkieten de neiging hebben om de hele dag te kletsen wat een hele hoop geluid kan veroorzaken. De meeste papegaaien soorten kunnen wat praten maar zijn niet slim genoeg om veel woorden en zinnen te onthouden. Ze reageren goed op training, vooral wanneer ze worden beloond met een beetje eten voor positief gedrag. Deze papegaaiensoorten zijn vrij hartelijk als je ze op een tochtvrije plaats houdt. De Bourke’s hebben wel wat gezondheidsproblemen. Ademhalingsaandoeningen, mijtenplagen en het chronisch leggen van eieren zijn veel voorkomende problemen. Veel van de papegaaiensoorten in deze groep zijn mini en hierdoor goede huisdieren voor beginners en ze kunnen goede appartementshuisdieren zijn omdat ze klein zijn.

Kaneelgroene wang papegaaiensoort

De kaneelgroene wang papegaaiensoorten genieten van menselijk gezelscha. Ze hebben veel energie en houden ervan om rond hun behuizingen te klimmen en met speelgoed te spelen, wat ze erg vermakelijk maakt om naar te kijken. Velen hebben ook de vreemd genoeg interessante gewoonte om op hun rug te slapen, dus raak niet in paniek als je er een op de kooivloer ziet liggen. Het is waarschijnlijk een dutje. Behalve groene wangen zijn de meeste kaneelgroene wang papegaaisoorten luidruchtig en hebben ze de neiging om de hele dag door te schreeuwen. Daarom zijn ze geen ideale huisdieren wanneer je in een appartement woont. De kaneelgroene wang papegaaien zijn gemakkelijk te trainen en ze zijn een goede keuze voor iemand die al enige ervaring heeft met kleinere papegaaiensoorten.

Senegalese papegaaiensoort

De Senegalese papegaaiensoort is over het algemeen een stuk stiller dan veel andere papegaaien. Het is dan ook een papegaaiensoort die je niet zo snel uit zichzelf hoort praten. Ze hebben wat praat- en nabootsingsvermogen, en de rode buik blijkt het meest getalenteerd te zijn in deze vaardigheden. Deze vogels kunnen knuffelig zijn als ze met de hand worden opgevoed en goed worden gesocialiseerd als kuikens. Deze papegaaiensoorten kunnen verlegen, nerveus en angstig zijn, vooral als ze niet voorzichtig zijn opgevoed. Dit kan leiden tot asociaal gedrag en bijten. Er is veel geduld nodig om hun vertrouwen te winnen voordat de training kan beginnen. Belangrijke gezondheidsproblemen voor deze papegaaiensoorten zijn onder andere vogelpest, aspergillose, hartziekten en verenplukken. Deze papegaaiensoorten zijn het meest geschikt voor mensen met eerdere vogelervaring, maar ze zijn wel goede huisdieren, vooral voor appartement bewoners die een rustige papegaaiensoort nodig hebben.

Perzikgekleurde tortelduif papegaaiensoort

De perzikgekleurde tortelduif papegaaiensoorten kunnen fantastische huisdieren zijn als ze dagelijks met de hand worden gevoed en behandeld. Ze zijn energiek en geïnteresseerd in alles wat er om hen heen gebeurt. Ze houden van klimmen en spelen met speelgoed, dus ze zijn erg vermakelijk. Deze vogels zijn erg territoriaal en kunnen andere vogels verwonden als ze met hen in contact komen. Ze kunnen ondanks hun formaat, mini, ook heel hard bijten als ze daar behoefte aan hebben. De meeste zullen niet tam blijven zonder dagelijks contact met hun mensen. Ze hebben ook een doordringende, machinegeweerachtige twitter die sommige mensen onaangenaam vinden. Deze papegaaiensoorten kunnen gemakkelijk worden getraind om op te staan en te komen wanneer je ze roept als je ze beloont met gierst. Sommigen kunnen zelfs getraind worden om een beetje te praten, maar ze staan niet echt bekend om hun spreekvaardigheid. Van tortelduifjes wordt aangenomen dat ze dragers zijn van psittacine snavel- en veerziekte. Deze kleine papegaaiensoort kunnen goed zijn voor beginners die de tijd nemen om hun algemene temperament te leren kennen.

Meer soorten papegaaien

Zo zijn er nog enkele soorten papegaaien. Lees ook eens de blogs over:

Meer weten?

Meer informatie over het kopen van een papegaai of ben je gewoon benieuwd naar wat je bijvoorbeeld allemaal nodig hebt voor de papegaai? Lees het in de blogs op deze site. Meer info over het opvoeden van de papegaai? Bekijk dan deze pagina over de papegaaienschool 

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden