Papegaai huisdier

Hier zijn tal van beslissingen te nemen over de keuze van de juiste papegaai als huisdier, Waar koop je een papegaai? Welke papegaai moet ik kopen? Hoe verzorg ik een papegaai? In dit artikel lees je welke papegaai het beste als huisdier gehouden kan worden en hoe je een goede papegaai koopt. 

Welke papegaai als huisdier

Er zijn 5 verschillende soorten papegaaien die het beste als huisdier gehouden kunnen worden. Deze papegaaien komen uit het wild maar kunnen zich goed aanpassen aan een andere en wat meer huiselijke omgeving. Daarnaast zijn deze soort papegaaien wat rustiger dan de meeste papegaaien die uit het wild komen. De beste soorten papegaaien die je als huisdier kan houden zijn de Afrikaanse Grijze Papegaaien, de Amazonepapegaaien, Kaketoes, de Eclectus Papegaaien en Ara’s. Deze papegaaien zijn nog vrij groot wat betekent dat ze een lange levensduur hebben. Houdt hier rekening mee wanneer je een papegaai als huisdier wilt kopen, sommige huisdierpapegaaien overleven hun eigenaar. 

Het kopen van een papegaai als huisdier

Nu je weet welke soorten papegaai je het beste kan houden als huisdier kan je op pad om een papegaai te kopen. Daarom moet je weten waar je op moet letten bij het kopen van een papegaai. Kies altijd een gezonde papegaai als je dit kan. Een gezonde papegaai is een papegaai die zijn veren strak tegen het lichaam heeft en een heldere en levendige uitstraling heeft. Veel handelaren en fokkers bieden papegaaien aan die zijn getest op bepaalde ziekten. Bij veel soorten zijn de mannetjes en de vrouwtjes identiek, wil je wel weten welk geslacht papegaai je koopt, dan kan je het DNA laten afnemen. Zo kom je erachter of je huisdierpapegaai een mannetje of een vrouwtje is. 

papegaai huisdier

Papegaai als huisdier – identificeren 

Het is zeer belangrijk om uw huisdier papegaai positief te kunnen identificeren, mocht deze verloren gaan of gestolen worden en vervolgens teruggevonden. Er zijn verschillende manieren om uw vogel permanent te markeren; gesloten ringen, dit zijn stalen banden die om de poot van de vogel worden aangebracht als het een klein kuiken is. Als de vogels groeien kunnen ze niet worden verwijderd of gemonteerd op volwassen vogels, deze ringen dragen vaak de initialen van de kweker en het jaar waarin hij uit het ei is gekomen. Microchips zijn kleine elektronische chips, ongeveer ter grootte van een rijstkorrel, die in de huisdier papegaai worden ingebracht. Deze blijven dan de rest van het leven van de vogel onder de huid en worden gelezen met behulp van een scanner die een individuele numerieke/lettercode geeft.

Verplaatsen van een huisdierpapegaai

Wanneer je jouw huisdier papegaai uitgezocht hebt moet je deze natuurlijk mee naar huis nemen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Als je papegaai nerveus en zenuwachtig oogt, dan is het handig om je papegaai in een doosje of kistje te doen die wat klein is. Op deze manier zal de papegaai zich veiliger voelen door de donkere omgeving en kan hij zichzelf niet beschadigen door tegen de tralies van een grote kooi aan te stoten. Wanneer je huisdier papegaai het gewend is om verplaatst te worden dan kan je je papegaai het beste in een grotere kooi doen. Heb je een stabiele kooi voor hem gekocht waar hij thuis in kan zitten, dan kan je deze ook gebruiken als vervoerskooi. 

Huisdierpapegaai kopen of opvoeden?

Meer informatie over het kopen van een huisdier papegaai of ben je gewoon benieuwd naar wat je bijvoorbeeld allemaal nodig hebt voor de papegaai? Lees het in de blogs op deze site. Meer info over het opvoeden van de papegaai? Bekijk dan deze pagina over de papegaaienschool 

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden