Papegaai adopteren

Het adopteren van een papegaai betekent een thuis bieden aan een papegaai die vroeger ergens anders leefde. Nogal wat papegaaien hebben uiteindelijk een nieuw thuis nodig omdat mensen zich niet realiseren dat er extra tijd nodig is en kosten zijn om een exotische vogel goed te verzorgen. Als je overweegt om een papegaai te adopteren, is het goed om alles over de papegaaiensoort die je wilt adopteren te weten. Zo weet je waar je jezelf op moet voorbereiden en ben je voldoende geïnformeerd om goed voor de papegaai te zorgen. Als een papegaai nog steeds goed bij je past nadat je informatie opgezocht hebt, overweeg dan adoptie. Er zijn zoveel papegaaien die om verschillende redenen een nieuw thuis nodig hebben.

Het adoptieproces van een papegaai

Er zijn honderden adoptiegroepen van papegaaien / asiels en ze hebben allemaal hun eigen werkwijze. Een vogeldierenarts zal waarschijnlijk weten hoe de verschillende adoptie organisaties werken en welke voor jou geschikt zijn om te onderzoeken. Waarschijnlijk sturen ze je in de richting van groepen die zich het meest bezighouden met het uiteindelijke welzijn van de papegaai. Een goede adoptie organisatie zal willen weten hoeveel jij weet over de verzorging van de papegaai en zal ook willen weten hoe jouw thuissituatie eruitziet voordat ze de papegaai aan je verkopen.  Misschien willen ze je huisbezoeken en er wat tijd doorbrengen. Dit lijkt in eerste instantie misschien een beetje raar, maar het toont een diepe zorg voor het welzijn van de papegaai aan. Als papegaaienprofessionals kunnen ze misschien helpen om problemen te voorkomen die je tegen zou kunnen kopen als je een papegaai adopteert. 

papegaai adopteren

Voordat je een papegaai adopteert

Hoewel papegaaien echt fascinerende dieren zijn, kunnen ze ook veel uitdagender zijn dan mensen verwachten. Als je denkt aan de adoptie van papegaaien, zijn er een paar dingen die je vooraf moet weten. Papegaaien zijn van nature wild. Het zijn geen gedomesticeerde dieren zoals katten en honden, die al geruime tijd selectief worden gefokt voor geschikte huisdierkwaliteiten. Of ze nu in het wild worden gevangen of in gevangenschap worden gefokt, papegaaien zijn hooguit enkele generaties verwijderd van hun inheemse leefomgeving en ze behouden veel van de overlevingsinstincten en het sociale gedrag van hun neven en nichten in het wild.

Verzorging geadopteerde papegaai

Daarnaast heb je bijvoorbeeld bij hondenrassen, deze rassen hebben allemaal ongeveer dezelfde verzorging nodig. Bij papegaaien is dit niet het geval. Er zijn wel 350 verschillende soorten papegaaien en deze soorten hebben allemaal een hele andere verzorging nodig. Vraag bij de adoptie groep naar de specifieke verzorging die je papegaai nodig heeft om er zeker van de zijn dat je je papegaai die je adopteert goed verzorgd. Ook zijn papegaaien zijn zeer intelligent; in feite is hun intelligentie bij sommige soorten gelijk aan die van een kind van drie tot vijf jaar oud. Een papegaai adopteren is een verbintenis voor het leven. Papegaaien leven vrij lang. Grotere papegaaien, zoals amazones, kaketoes of ara’s, kunnen 60-80 jaar oud worden. 

Meer informatie over adoptie?

Meer informatie over het adopteren van een papegaai of ben je gewoon benieuwd naar wat je bijvoorbeeld allemaal nodig hebt voor de papegaai? Bekijk dan deze pagina over de papegaaienschool. Zo weet jij of je helemaal klaar bent voor het adopteren van een papegaai.

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden