Papegaai kleuren

Papegaaien komen in veel verschillende soorten, maten en kleuren. Veel papegaaiensoorten zijn felgekleurd. Wetenschappers geloven dat de felle kleuren van de vogels het resultaat zijn van seksuele selectie. Vederkleuren worden geproduceerd door pigmentatie, lichtbreking tegen de structuur van de veer, of een combinatie van de twee. Mannelijke vogels zijn vaak kleurrijker dan vrouwtjes, maar bij veel papegaaiensoorten zijn beide geslachten levendig. Bij het fokken zal een papegaai kiezen voor een partner met heldere, levendige kleuren. Heldere kleuren duiden op een gezondere vogel. De meest kleurrijke papegaaien mannetjes hebben een hoger spermagehalte, en de meest kleurrijke vrouwtjes zullen grotere, gezondere legsels van jongen produceren. Papegaaien die ziek zijn of besmet zijn met parasieten hebben vaak verhoudingsgewijs doffe veren.

papegaai kleuren

De kleurvisie van een papegaai

Vogels hebben over het algemeen een uitstekend kleurenzicht. Papegaaien hebben een beter kleurenzicht dan mensen; sommigen kunnen zelfs ultraviolet zien, een kleur die met het blote oog niet waarneembaar is. Ze kunnen verschillen in verenkleuren zien die voor mensen net zo ondetecteerbaar zijn. Papegaaien kunnen de soorten en het geslacht van andere vogels herkennen aan hun kleuren.

Papegaaien gebruiken heldere kleuren om berichten te sturen

Papegaaien gebruiken hun felle kleuren om berichten naar anderen te sturen. De vrouwelijke eclectus papegaai gebruikt haar felle rode kleur bijvoorbeeld om vijanden weg te waarschuwen van haar broedgebied. Papegaaien kunnen hun kleuren gebruiken om territoriumgrenzen vast te stellen en om hun dominantie over andere papegaaien te tonen: helderdere vogels zijn over het algemeen sterker, en anderen zijn er niet blij mee dat ze worden uitgedaagd. Kleuren kunnen ook worden geflitst als waarschuwing voor andere papegaaien in de kolonie voor het naderen van gevaren.

Hoe de kleur het voeden van de jongen beïnvloedt

Papegaaien kunnen kleur en patroonherkenning gebruiken bij het voeden van hun jongen. Papegaaieneieren komen om de beurt uit, zodat de leeftijd en grootte van de baby’s varieert. Oudere jongen hebben meer voedsel nodig dan de kleinere, jongere papegaaien. Ouders gebruiken vaak de helderheid rond de randen van de open mond van hun baby’s en de helderheid van hun hoofdveren om aan te geven wie het meeste voedsel nodig heeft.

Hoe kleur het camouflagevermogen beïnvloedt

De felle kleuren van papegaaien kunnen ze beter zichtbaar maken voor roofdieren. Echter, veel wilde papegaaien leven in een regenwoud omgeving, en zijn gecamoufleerd als ze tussen de felgekleurde bloemen, vruchten en bessen van hun huis zitten. Felgroene papegaaien kunnen gemakkelijk verdwijnen tussen felgroene bladeren. Door de kleurrijke omgeving waarin ze leven, zijn de schitterende kleuren van papegaaien niet altijd een nadeel als ze zich willen verstoppen.

kleuren papegaai

De meest gekleurde papegaaien – De Eclectus

De eclectus is een van de weinige seksueel dimorfe papegaaiensoorten, wat betekent dat de mannetjes en vrouwtjes een duidelijke verschijning op het gebied van kleuren hebben. Mannelijke papegaaien vogels vertonen een levendige groene kleur met rode en blauwe accenten, terwijl de vrouwelijke vogels rode en blauw-paarse veren hebben. Deze vogels zijn over het algemeen vriendelijk en makkelijk in de omgang, maar ze waarderen wel een verzorger die ze op een normale dagelijkse routine kan houden.

De meest gekleurde papegaaien – de Scharlaken Ara

Scharlaken ara’s zijn prachtige papegaaien met rode, gele en blauwe kleuren veren. Hun schoonheid kan erg verleidelijk zijn voor iemand die op zoek is naar een huisdier papegaai, maar het is belangrijk om meer te overwegen dan hun opvallende uiterlijk. Het zijn grote vogels die veel aandacht en ruimte nodig hebben om te bewegen. Ze kunnen luidruchtige, rommelige en humeurige huisdieren zijn die veel eisen stellen aan hun verzorgers.

De meest gekleurde papegaaien – de Blauw-gouden ara

Zoals hun naam al aangeeft, vertonen blauw-gouden ara’s een helderblauw en geel gekleurd verenkleed over het grootste deel van hun lichaam. Ze hebben ook accenten van rijkelijk groen. Deze vogels hebben de neiging om intelligent en sociaal te zijn, en ze houden ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Kortom, er zijn talloze opties op het gebied van kleuren mogelijk bij papegaaien. Daardoor behoren ze tot de mooiste vogels in het dierenrijk.

Papegaai trainen

Bekijk Birdbox voor tips en adviezen over het opvoeden en trainen van je papegaai. 

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden