Papegaai bodembedekkers

Wanneer je een papegaai in huis haalt is het belangrijk dat je precies weet welke dingen je moet kopen, zo heb je ook een kooi nodig met bodembedekking. Er zijn veel verschillende dingen die gebruikt kunnen worden als bodembedekking. Bodembedekking is erg belangrijk. De belangrijkste reden waarom je voor een bodembedekking kiest is zodat de kooi goed schoon blijft. Dit is essentieel voor je papegaai. Bodembedekking in de kooi van je papegaai zorgt ervoor dat het vocht in de ontlasting van je papegaai snel wordt opgenomen. Daardoor stinkt de ontlasting niet en kan de kooi makkelijker worden schoongemaakt. Droge ontlasting is ook hygiënischer, want bacteriën of gisten kunnen zich minder makkelijk vermenigvuldigen in droge ontlasting. Daarnaast gebruiken sommige papegaai soorten de bodembedekking om in te spelen.

Wat is bodembedekking voor je papegaai?

Bodembedekking is een laag van welk product dan ook dat op de bodem van de kooi wordt gelegd om zo de kooi van je papegaai te beschermen en om je papegaai te beschermen. De kooi kan beschadigd raken door de snavel van de papegaai. Met een laagje bodembedekking is dit vrijwel onmogelijk. Je papegaai kan gaan spelen in de bodembedekking. Ook zorgt de bodembedekking ervoor dat je papegaai dus niet rechtstreeks met zijn snavel tegen de bodem van de kooi pikt. Daarnaast is bodembedekking goed voor de hygiëne in de kooi doordat de bodembedekking de ontlasting van je papegaai opneemt waardoor bacteriën en schimmels minder snel kunnen verspreiden.

bodembedekking papegaai

Soorten bodembedekking voor papegaaien

Er zijn zoals eerder verteld erg veel verschillende soorten bodembedekking voor in de kooi van je papegaai. Het belangrijkste van de soort bodembedekking die je kiest is dat je papegaai er tegen kan. Je wilt natuurlijk niet dat jouw papegaai ziek wordt doordat hij aan het spelen is in de bodembedekking. Hieronder zijn verschillende soorten bodembedekking te vinden die geschikt zijn voor in de kooi van je papegaai.

Papier of karton als bodembedekking

Een papegaai is niet gewend aan papier in de kooi en zal hierdoor ook moeten wennen aan papier dat als bodembedekking gebruikt wordt. Meestal gaat een papegaai eerst spelen met het papier maar naar een tijdje snapt hij wat de bedoeling van het papier is en hij zal het papier dan ook met rust laten. Wanneer je papier wilt gebruiken als bodembedekking is het verstandig om wat papier te versnipperen in combinatie met bijvoorbeeld karton. Zo absorbeert de bodembedekking de ontlasting goed. Het voordeel van deze soort bodembedekking is dat het erg plat is waardoor de ontlasting van je papegaai goed te bekijken is. Daarnaast is het goedkoop. De nadelen zijn dat je papegaai er soms niet aan went en er maar mee blijft spelen en wanneer je inktpapier gebruikt moet je uit kijken dat deze inkt niet als gif is voor je papegaai.

Zeil als bodembedekking

Zeil is een goede oplossing voor de bodembedekking in de kooi van je papegaai. Het is goedkoop, snel schoon te maken, je weet precies hoeveel ontlasting er is en hoe de ontlasting eruitziet en je kan zelfs de zeiltjes verwisselen waardoor het nog makkelijker in gebruik is. De nadelen van zeil als bodembedekking zijn helaas ook aanwezig. Zo is het zeil giftig wanneer het in de snavel van je papegaai komt, wordt de ontlasting niet geabsorbeerd wat kan zorgen voor schimmels en bacteriën en loopt je papegaai door zijn eigen ontlasting.

Bodembedekking voor je papegaai kopen

Op Bol.com zijn nog meer soorten bodembedekking voor de kooi van je papegaai te vinden. Bekijk hier de site voor alle soorten bodembedekking en kijk welke soort het beste bij jouw situatie past.