Ara Papegaai

De Ara papegaai staat bekend als de reuzen van de papegaaienwereld. De Ara papegaaien hebben zowel lange staartveren als grote snavels. De Ara papegaaien hebben grote, gebogen, krachtige snavels die ontworpen zijn om harde noten en zaden te kraken. Deze papegaaien hebben een lange, gestroomlijnde lichaamsbouw en een kleurrijke bevedering, variërend van blauw, groen en rood. De Ara papegaaien worden informeel ingedeeld in twee groepen: de kleine Ara’s en de grote Ara’s. De grotere Ara’s hebben in het wild een hogere gemiddelde leeftijd dan de gemiddelde leeftijd van de kleine Ara doordat hun overlevingskans groter is. De grote Ara papegaaien zijn onder andere de Anodorhynchus en Cyanopsitta. Deze blauwe Ara papegaaien groep zijn de soorten hyacint, de Lear en de Spix. De mini Ara papegaaien zijn veel kleiner en de meest bekende mini Ara papegaaien zijn de Diopsittaca, Orthopsittaca en Primolius.

Soorten Ara Papegaaien 

Er bestaan op de wereld 18 verschillende soorten Ara papegaaien. Het is alleen niet mogelijk om elke soort als huisdier te kopen. Hoewel er 18 levende soorten de Ara papegaai zijn, worden ze niet allemaal geadopteerd door mensen. De soorten die wel als huisdier gehouden kunnen worden zijn de blauw-gouden ara (Ara ararauna), groen gevleugelde ara (Ara chloropterus), Hahn’s ara (Diopsittaca nobilis nobilis), hyacint ara (Anodorhynchus hyacinthinus), scharlaken ara (Ara macao), militaire ara (Ara militaris), en ernstige ara (Ara severus). Sommige van deze ara papegaaien soorten hebben andere gangbare namen, zo wordt de blauw-gouden ara soms de blauw-gele ara genoemd, en de militaire ara soms de kastanje-ara.

papegaai ara

Ara papegaaien in het wild

De Ara papegaai zijn voornamelijk te vinden in het zuidelijke deel van Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat de Caraïben ook de Ara papegaai hadden, die nu uitgestorven zijn, zoals de Cubaanse ara (Ara tricolor) en de Saint Croix ara (Ara autochtonen). Ze leven in regenwouden, maar ook in graslanden en grasachtige bosachtige gebieden. Sommige soorten van de Ara papegaai dreigen uit te sterven. Negen soorten lopen momenteel het meeste risico. Drie soorten van de Ara papegaai worden ernstig bedreigd, namelijk de glauwachtige ara (Anodorhynchus glaucus), blauwharige ara (Ara glaucogularis) en de Spix ara (Cyanopsitta spixii). Drie van de Ara papegaai soorten worden bedreigd op normaal niveau, namelijk de Lear’s ara (Anodorhynchus leari), de grote groene ara (Ara ambiguus), en rode ara (Ara rubrogenys). De laatste drie soorten Ara papegaai zijn kwetsbaar, namelijk de hyacinthische ara (Anodorhynchus hyacinthinus), militaire ara (Ara militaris), en blauwharige ara (Primolius couloni).

Verzorging en opvoeding Ara papegaai

De Ara papegaai heeft een gemiddelde leeftijd van 30 jaar oud. Houdt hier rekening mee wanneer je een Ara papegaai wilt kopen. Een ara papegaai heeft een kooi nodig die hoog genoeg is om te voorkomen dat de staartveren de bodem van de kooi raken, waardoor de staartveren kunnen buigen of breken. Over het algemeen heeft een ara een veel grotere kooi nodig dan andere papegaaiensoorten, dus wanneer je van plan bent om een Ara papegaai te kopen moet je hier rekening mee houden. In hun natuurlijke omgeving voeden de Ara papegaai zich met zaden, vruchten, bloemen, bladeren, palmnoten, vijgen, nectar en, in sommige streken, klei van blootgestelde rivieroevers. De voedingsbehoeften van sommige Ara papegaaien verschillen van die van andere papegaaien omdat ze meer vet nodig hebben in hun dieet. Ara papegaaien die als huisdier gehouden worden hebben het qua eten vinden erg makkelijk. Hierdoor is het belangrijk dat tijdens het opvoeden je af en toe speelt met waar je het eten neerlegt. Zo hou je jouw Ara papegaai bezig en traint hij zijn brein. 

Prijs Ara papegaai

Of een Ara papegaai een huisdier is die bij jou past hangt af van de situatie. Je moet in elk geval rekening houden met dat de Ara veel ruimte nodig heeft in het huis. De ara heeft een hoge gemiddelde leeftijd dus wanneer je een Ara koopt moet je er zeker van zijn dat je zo lang voor de Ara papegaai kunt zorgen. Daarnaast is de prijs van de Ara een van de hoogste prijzen voor een papegaaiensoort. 

Ara papegaai kopen?

Meer informatie over het kopen van een Ara papegaai of ben je gewoon benieuwd naar wat je bijvoorbeeld allemaal nodig hebt voor de papegaai? Lees het in de blogs op deze site. Meer info over het opvoeden van de Ara papegaai? Bekijk dan deze pagina over de papegaaienschool 

birdbox

Birdbox Papegaaienschool Downloaden