Papegaai is ziek

Veel nieuwe papegaaien eigenaren weten niet wanneer hun papegaai ziek is want papegaaien zijn vaak goed in het verbergen ervan. Er zijn een paar symptomen waar je op moet letten om de beste kans te hebben te zien wanneer jouw papegaai ziek is. Papegaaien zijn gevoelige en intelligente wezens. Het zijn ook gewoontedieren. Terwijl ze kunnen proberen om hun symptomen te verbergen, met veel aandacht voor hun dagelijkse activiteiten, gedrag en algemene houding kan je ziektesymptomen vinden. Vertrouw op je gevoel. Als je vermoedt dat er iets mis is met je papegaai, kan je beter met je dierenarts praten voordat het nog erger wordt. Als eigenaar van een papegaai zijn er een aantal veelvoorkomende symptomen die handig zijn om te kennen. Zo weet jij precies wanneer jouw papegaai ziek is.

Uitwerpselen zieke papegaai

Het is niet de meest prettige taak om de uitwerpselen van je papegaai in de gaten te houden bij ziekte, maar ze kunnen wel duidelijk laten zien dat er iets mis kan zijn. Hoewel de kleur van de uitwerpselen van je papegaai enigszins kan variëren afhankelijk van wat je hem voedt, moet je uitkijken voor uitwerpselen die geel, roestbruin of teerachtig zwart zijn. Dit kunnen aanwijzingen zijn voor inwendige bloedingen of andere ernstige problemen. Let op grote veranderingen in de consistentie van de uitwerpselen van je papegaai. Wanneer er grote verschillen te zien zijn kan het zijn dat je papegaai ziek is. 

Link naar verzorgingsproducten voor papegaaien op bol.com

papegaai is ziek

Rimpelige veren en gewichtsverlies zieke papegaai

Vogels / papegaaien die veel en lang aan hun veren zitten, zijn vaak ziek en hebben vaak last van ademhalingsproblemen of andere aandoeningen. Als je dit gedrag bij je huisdier meer dan een dag of zo waarneemt, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts. Gewichtsverlies kan verwoestend zijn voor de gezondheid van een vogel, niet alleen in termen van verminderde kracht, maar ook in termen van remming van orgaanfuncties. Weeg je papegaai regelmatig zodat je weet of je papegaai moeite heeft om zijn gewicht te behouden en misschien wel ziek is.

Verminderde eetlust zieke papegaai

Een zieke papegaai heeft veelal een verminderde eetlust Papegaaien hebben een extreem hoog metabolisme, dus het is van vitaal belang dat ze elke dag voldoende voeding krijgen. Als jouw papegaai stopt met eten en begint af te vallen, kan dit een teken zijn van een darmblokkade of impactie, in welk geval hij zeer snel zou kunnen sterven zonder medische hulp. Zorg ervoor dat je de bodem van de kooi van je papegaai elke dag schoonmaakt voordat je hem voedt. Zo kan je goed zien hoeveel voer er van de vorige dag over is gebleven en kan je kijken naar de uitwerpselen van je papegaai en zo kan je kijken of je papegaai misschien ziek is.

Ademhaling met open mond

Ademhalingsproblemen behoren tot de meest voorkomende papegaaienziekten en helaas ook tot de ernstigste. Als je jouw papegaai met de mond open ziet ademen terwijl hij rustig zit, is de kans groot dat hij niet alleen ziek is, maar ook al een hele tijd ziek is. Dit vereist onmiddellijke veterinaire aandacht en kan leiden tot een ziekenhuisopname.

Vuile veren bij een zieke papegaai

Papegaaien zijn van nature hygiënische dieren die regelmatig baden en hun veren dagelijks schoonhouden. Als je veren rond het gezicht of de romp van je papegaai ziet die rommelig lijken of aan elkaar vastzitten, is dat een indicatie dat jouw papegaai ziek zou kunnen zijn. Houd de voedselconsumptie en de uitwerpselen van je papegaai gedurende een dag of zo nauwlettend in de gaten, noteer eventuele veranderingen en geef deze informatie door aan je dierenarts op het moment dat je denkt dat het veranderd is. Dan kan de dierenarts kijken of de papegaai ziek is.

Link naar verzorgingsproducten voor papegaaien op bol.com