papegaaienkooi

Zoals bij elke papegaai is de papegaaienkooi de eerste, en meest essentiële, aankoop die je zal doen. Het belangrijkste om te zoeken is een papegaaien kooi waar je papegaai de ruimte in heeft, maar die niet te groot en niet te klein is voor je papegaai. Een goedkope papegaaienkooi is niet altijd beter. Je papegaaien hebben veel ruimte nodig om te vliegen. Zelfs een grote papegaai die veel tijd buiten doorbrengt, zoals een van de grotere de Ara papegaai, heeft een kooi nodig met genoeg ruimte om te klimmen en zijn vleugels te strekken. De kooi moet ook gemakkelijk te reinigen zijn. De bodem van de papegaaienkooi zal moeten worden opgeruimd voor uitwerpselen en andere rommel, dus het is handig om te investeren in een papegaaienkooi die je goed kan inrichten, waarbij je de inrichting kan veranderen, die een hoek heeft en waarbij je de bodem makkelijk kan schoonmaken. 

Het kiezen van een papegaaienkooi

Bij het kiezen van een papegaaienkooi, moet je ervoor zorgen dat de gaten in de tralies geschikt zijn voor de grootte van de papegaai die je gaat houden. Kaketoes, en alle soorten die kleiner zijn dan dat, hebben een staafafstand van 1 cm nodig; grote papegaaien hebben 1,5-2 cm nodig, en grote papegaaien moeten kooien met een afstand van 2,5 cm krijgen. De reden hiervoor is niet zozeer het klimmen van de papegaai, maar meer het vastzitten van de kop van de papegaai. Als de papegaai zijn kop tussen de tralies kan knijpen, zal hij dat doen. Veel papegaaien klimmen graag, dus het is handig om een papegaaienkooi te kopen met spijlen die verticaal en horizontaal lopen. Als intelligente en nieuwsgierige vogels kunnen papegaaien zich al snel vervelen. De kooi moet voldoende afwisseling hebben, van verschillende soorten stokken en klimtoestellen, tot van steeds wisselend speelgoed. Hoe meer ruimte je kunt bieden in de papegaaienkooi, hoe beter.

papegaaienkooi

Papegaaienkooi deuren

Papegaaien zijn slimme vogels, en zullen met veel belangstelling de deurstoppers die de deur van de papegaaienkooi dicht houden onderzoeken. Sommige van de goedkopere papegaaienkooi ontwerpen kunnen worden geopend door de hardnekkige papegaai snavel, dus de deur moet robuust genoeg zijn om deze snavel te weerstaan, of je zult het moeten beveiligen met een klein hangslot. Daarnaast kan het handig zijn, wanneer je een grote en sterke papegaai koopt, een papegaaienkooi te kopen die dubbele deuren en tralies hebben. Met een dubbele deur en tralies voorkom je dat de papegaai met zijn snavel door het tralies en door de deuren van de papegaaienkooi heen komt en dat hij vrijkomt op het moment dat hij dit wil. 

Voerbakken in de papegaaienkooi

Het hebben van verschillende voederstations in papegaaienkooien helpt bij het verminderen van ruzies en problemen met territoriale broedvogels die besluiten dat al het voedsel van hen is. Een goede vuistregel is om één bak per vogel te voorzien, en één extra. Daarnaast is het belangrijk dat je 1 of 2 voerbakken in de hoek van de papegaaienkooi zet zodat de papegaaien een beschermt gevoel kunnen hebben tijdens het eten wanneer ze dit willen. Dit geeft iedereen in de kooi een keuze aan voederplaatsen. Sommige kunnen op de kooivloer liggen, maar de meeste voerbakken moeten op hoogte worden geplaatst, of aan de zijkanten van de papegaaienkooi worden bevestigd. Let hierbij op tijdens het inrichten van de papegaaienkooi.

Papegaaien in de kooi gelukkig houden

Het kopen van een papegaai is een grote verantwoordelijkheid en er komt meer bij kijken dan alleen een papegaaienkooi kopen. Zoals bij elk huisdier, moet je je onderzoek doen voordat je de papegaai adopteert. Verschillende soorten papegaaien hebben verschillende behoeften, hier lees je een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat de papegaaienkooi van je papegaai groot genoeg is om hem voldoende ruimte te geven om te vliegen, te springen en/of te klimmen. Zorg voor speelgoed. De meeste papegaaien houden van puzzelspeelgoed en kauwspeelgoed. Probeer verschillende soorten speelgoed om te zien wat voor soort je papegaai het liefst heeft, en zorg ervoor dat hij altijd wat speelgoed beschikbaar heeft in de papegaaienkooi. 

Controle op beschadigingen

Controleer het speelgoed regelmatig op beschadigingen of gevaren voor je papegaai zoals scherpe stukjes, losse deeltjes enzovoort. Goedkoop speelgoed kan gevaarlijk worden omdat het snel stuk gaat. Voer wanneer je een controle doet op het speelgoed van je papegaai ook gelijk een controle op gevaarlijke dingen in de papegaaienkooi uit. Laat je papegaai als het kan elke dag uit de kooi. De hoeveelheid tijd die nodig is buiten de papegaaienkooi varieert van papegaai tot papegaai, maar plan een minimum van 1 uur in per dag als je een kleine papegaai hebt en meerdere uren wanneer je een grote papegaai hebt. Sommige mensen laten hun papegaai allen tijde vrij rondlopen in het huis en de kooien worden vooral gebruikt om te slapen. Als je ervoor kiest om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat je hele huis vrij is van gevaren, en je moet altijd kijken waar je loopt, en kijken voordat je gaat zitten, je kan zomaar op je papegaai gaan zitten wanneer hij niet in de papegaaienkooi zit.

Een schone papegaaienkooi

Houd de papegaaienkooi schoon. Verwissel de bodem van de kooi. Geef de kooi en de zitstokken elke week een goede veegbeurt met een klein beetje zeep en water en maak de papegaaienkooi elke paar maanden grondig schoon door alles eruit te halen. Vergeet de hoeken van de papegaaienkooi niet, in deze hoeken ligt vaak veel ontlasting. Kijk uit voor eventuele tekenen van stress of angst bij je papegaaien, zoals tokkelen of schreeuwen. Soms is de oorzaak wat duidelijker, zoals dat je jouw leven veranderd en soms kan de oorzaak een mysterie zijn. Mocht je papegaai wat onrustig in de papegaaienkooi zitten bel dan de dierenarts. 

Meer informatie over de papegaaienkooi?

Voor meer info over de papegaaienkooi kan je altijd mailen naar info@papegaaienblog.nl. Hierbi een link naar de populairste papegaaienkooien op Bol.com